На Рівненщині чоловік за побиття сусідів відшкодує їм кошти

Обвинувачений — зліва

У ході судового розгляду обвинувачений Юрій Г., який до кримінальної відповідальності за вчинення корисливих злочинів притягується вже втретє, частково погодився з апеляційними скаргами потерпілих про відшкодування їм матеріальної шкоди в порядку цивільного законодавства.

До Рівненського апеляційного суду з апеляційними скаргами звернулись потерпілі на вирок Кузнецовського міського суду від 24 жовтня 2018 року, яким 21-річного жителя міста Вараш визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене повторно), ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я) Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі на 5 років без конфіскації майна. Суд звільнив обвинуваченого, який має на утриманні малолітню дитину, від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки. Крім того, місцевим судом вирішено стягнути з Юрія Г. на користь потерпілих компенсацію моральної шкоди у розмірі 5 000 гривень кожному. В задоволенні інших позовних вимог (відшкодуванні матеріальної шкоди) суд відмовив за безпідставністю.

Нагадаємо, що обвинувачений визнаний винним у тому, що 26 жовтня 2017 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті довготривалих неприязних стосунків наніс кулаком в обличчя удари сусідам, яким не пощастило у той вечір перетнутися з молодиком на міжсходинковому марші. У чоловіків лікарі констатували легкі тілесні ушкодження: садно в підщелепній ділянці зліва з припухлістю м’яких тканин — в одного, забійну рану слизової верхньої губи — в другого.

Інші епізоди, які стали предметом досудового розслідування й розгляду в суді, Юрій Г. вчинив після 21-ї години 8 листопада 2017 року.

Спершу він, перебуваючи на автомобільній дорозі у Вараші, діючи умисно, повторно, всупереч волі власника, незаконно заволодів автомобілем марки «ВАЗ 21074». Через годину у такий же спосіб він заволодів транспортним засобом «ВАЗ 2107», яким користувався житель Вараша. Обидва автомобілі обвинувачений, який перед тим вживав спиртні напої, пошкодив, потрапивши у дорожньо-транспортні пригоди.

В апеляційних скаргах потерпілі просили вирок суду першої інстанції скасувати та ухвалити новий, яким призначити Юрію Г. 5 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії, без конфіскації майна. Стягнути з обвинуваченого на їх користь заподіяну майнову шкоду в розмірі 22 336 та 16 932 гривні, а також по 5 000 гривень компенсації моральної шкоди.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши прокурора, думку обвинуваченого та його захисника про визнання кожної з апеляційних скарг у частині цивільних позовів, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційних скарг, ухвалив задоволити їх частково. Вирок Кузнецовського міського суду від 24 жовтня 2019 року стосовно Юрія Г. у частині вирішення цивільних позовів — змінив, стягнувши з обвинуваченого на користь потерпілих заявлені у цивільних позовах суми завданої матеріальної шкоди.

 Ухвалюючи таке рішення, колегія суддів виходила з того, що місцевий суд безпідставно відмовив потерпілим у стягненні з обвинуваченого матеріальної шкоди, завданої злочином, оскільки вони не є власниками транспортних засобів, тому не мають права вимоги відшкодування шкоди. При цьому врахувала правову позицію Верховного Суду, згідно з якою особа, яка правомірно управляла транспортним засобом, має право на відшкодування завданої шкоди. 

Рівненський апеляційний суд

Читайте також