На Рівненщині держвиконавця судитимуть за вимагання хабара

фото ілюстративне

Прокуратурою області 29.08.2019 затверджено та направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно старшого державного виконавця одного з відділів державної виконавчої служби області за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 368,  ч. 1 ст. 362 КК України (прохання надати та одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої йому влади та свого службового становища, несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї). 

В ході досудового розслідування слідчими СУ ГУНП в Рівненській області встановлено, що вказаний державний виконавець висловив прохання надати йому та в липні 2019 року одержав від місцевого жителя неправомірну вигоду в сумі 150 доларів США за вчинення дій з використанням наданої йому влади та службового становища, а саме винесення відносно двох боржників постанов про заборону виїзду за кордон, за відсутності непогашеної заборгованості зі сплати аліментів.

Крім того, посадовець, маючи право доступу до інформації, яка обробляється в автоматизованій системі Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, не маючи законних підстав, несанкціоновано змінив інформацію в Єдиному реєстрі боржників, що є складовою автоматизованої системи, шляхом виключення відомостей щодо вищезазначених боржників, склавши в ній електронні документи із завідомо неправдивими даними з приводу відсутності у них заборгованості та скасування заходів примусового виконання виконавчих листів суду.

Судом обвинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту та відсторонено від посади старшого державного виконавця. 

Найсуворіший вид покарання за вчинення зазначених злочинів, передбачений санкцією ч. 1 ст. 368 КК України у вигляді позбавлення волі на строк  від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також