На Рівненщині діятимуть жорсткіші правила стягнення аліментів на дитину

3 липня Верховна Рада прийняла другий пакет законопроектів в рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває, який посилює відповідальність за несплату аліментів та запроваджує ще жорсткіші правила стимулювання батьків до їх сплати. Відповідно до нововведень, невдовзі на Рівненщині, як і по всій Україні будуть нові правила стягнення, а саме:

- необхідність для претендентів на керівні державні посади надавати довідку про відсутність боргу та можливість звільнення з держслужби неплатників, які забули про своїх дітей більше, ніж на 12 місяців. Українці, які хочуть увійти до складу Кабінету міністрів, зайняти посади заступників міністра чи посади категорії "А" та "Б", стати прокурором, керівником НАБУ чи членом НАЗК повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців. Якщо заборгованість чиновника перевищить 12 місяців – це буде підставою для звільнення.

- запровадження системи фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліменти своїй дитині більше року – від 20% до 50% від суми боргу;

- запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників;

- збільшення строку суспільно корисних робіт до 460 годин;

- адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від суспільно корисних робіт.

- притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт;

- скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для використання всіх обмежень першого закону;

- адміністративна відповідальність за невиконання рішення органу опіки та піклування щодо спілкування, зустрічей та участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо;

- адміністративна відповідальність за невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування;

- звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе»-батька або матері у випадку несплати останніми аліментів понад 3 роки;

- усі обмеження першого пакету застосовуватимуться до батьків, які не платять дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям навіть 3 місяці.

Однак, батьків, які сумлінно виконують свої обовязки, отримуватимуть податкові пільги.

"Податкові пільги бцудуть для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції. Зараз батьки мають право на податкову знижку, якщо оплачують навчання в українських ВНЗ та спеціальних технічних закладах. Податкова знижка буде поширена на дошкільну, позашкільну і загальну середню освіту в Україні. Тобто пільги отримають батьки, які записали дитину в приватний садок, музичну школу, спортивну секцію або курси вивчення іноземних мов", - зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Микола Станіщук.

Крім того, невдовзі збільшиться мінімальна сума аліментів до прожиткового мінімуму, який з 1 липня збільшився – для дітей до 6 років – 1559 гривень та 1944 гривень від 6 до 18 років. Раніше ж платили 50% від прожиткового мінімуму. Ці нововведення почнуть діяти після того, як Президент підпише  цей закон. Якщо ж один з батьків, який виплачує аліменти, немає потрібної суми або ж отримує значно менше, такі нюанси вирішить суд.

На фото - Микола Станіщук та В'ячеслав Бедикайло

За словами заступника начальника ГТУЮ у Рівненській області-начальника Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Рівненській області В’ячеслава Бедикайла, з початку дії законодавчих нововведень з 6 лютого 2018 року державні виконавці винесли понад 4 тисяччі постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання.

«Також складено 386 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП, з яких направлено до суду 318. Суди винесли 34 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. На даний час боржники відбули і відбувають суспільно-корисні роботи по 13 протоколах. Також видано 40 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі України», - додав  В’ячеслав Бедикайло.

Додамо, що 38,4 мільйони гривень аліментів стягнули у 2018 році (станом на 27 червня) державні виконавці Рівненської юстиції на користь більше 16 тисяч дітей. З них, у зв’язку із застосуванням до боржників новацій Закону #ЧужихДітейНеБуває – 17,6 мільйона гривень. Для прикладу за аналогічний період (січень-червень) 2017 року було стягнуто 23,6 мільйона гривень аліментів.

 

 

Читайте також