На Рівненщині легалізують найману працю

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Ситуацію на ринку праці обговорили на апаратній нараді в Рівненській облдержадміністрації. Це питання пріоритетне для області, наголосив голова ОДА Віталій Коваль. Адже на сьогодні практично 5-й українець працює неофіційно. Найчастіше – у сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур’єрській діяльності. Такі працівники не захищені і не мають прав у відносинах з роботодавцем, а згодом і нормального пенсійного забезпечення, повідомили в пресслжубі Рівненської ОДА.

На Рівненщині за час проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії інспекторами до Управління держпраці у Рівненській області надійшло близько 8 тисяч повідомлень про офіційне прийняття працівників на роботу. І це лише з початку 2020 року.

«Продовжуємо виконувати доручення Уряду і працювати над детінізацією найманої праці. Впродовж цього року на Рівненщині уже спостерігається позитивна динаміка. Але нам потрібно розуміти, легальний ринок праці –– це не лише податки до бюджету, а, передусім, створення цивілізованих умов роботи для людей. Така позиція повинна бути не лише завданням Президента чи Уряду, а й стати нормою для суспільства», - підсумував Віталій Коваль.

Нагадаємо, 600 інспекторів праці по всій Україні провели особисту роз’яснювальну роботу для понад 180 тис. роботодавців у сфері торгівлі, при цьому, у понад 56 тис. випадках до візитів долучались Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості та органи місцевого самоврядування.

Як результат –– лише за 2 тижні до ДПС надійшли понад 107 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівниками. Загальна динаміка працевлаштування у сферах, де проводилась інформкампанія, зросла порівняно до грудня 2019-го року на 20%. 

Наступний крок – інспекційна кампанія. Інспектори перевірятимуть роботодавців, що мають потенційно незадекларованих 4 і більше осіб. Сьогодні, на Рівненщині такі перевірки розпочато у 75 об’єктах господарювання.

Читайте також