На Рівненщині на деяких напрямках вже зросли тарифи: коли здорожчає решта

Ілюстративне фото

На Рівненщині зріс тариф на перевезення на міжміських та приміських маршрутах.

Він зріс на 30 копійок за один пасажиро-кілометр. Першими вартість проїзду підняли перевізники на Гощанському, Корецькому, Березнівському та частково Здолбунівському напрямках.

Чому зросли тарифи на проїзд і яких здорожчань чекати ще — розповів в етері Українське радіо. Рівне заступник начальника обласного управління інфраструктури Віталій Харковець.

За його словами, нові тарифи вже діють на Гощанському, Корецькому, Березнівському та частково Здолбунівському напрямках. З 14 травня — по всіх інших напрямках. Із травня 2022 року до цього часу діяв тариф — 1,6 грн за один пасажиро-кілометр. Тепер ціна зросла до 1,9 грн.

"Ще з жовтня 2023 року перевізники почали звертатися в управління інфраструктури та промисловості облдержадміністрації, щоб змінити тариф на пасажирські перевезення. Вони також подали відповідні розрахунки, згідно з якими пропонували встановити вартість — від 1,96 до 2,49 грн за пасажиро-кілометр", - каже Харковець.

За його словами, у сусідніх областях тарифи підняли ще у 2023 році, а на Рівненщині - лише цьогоріч.

Перевізники неодноразово зазначали. що витрати ростуть, а тарифи - не змінюються. Зокрема, зросли ціни на паливно-мастильні матеріали, автостанції підвищили вартість послуг, зріс рівень мінімальної заробітної плати.

"Галузь пасажирських перевезень знаходиться на межі виживання. Тяжко сказати, який маршрут є більш рентабельний. Значно знизився пасажиропотік майже на всіх напрямках. Деякі перевізники надсилають заяви щодо скасування окремих рейсів через їхню збитковість. Деякі маршрути залишаються взагалі відкритими. Також великою проблемою є відсутність водіїв, частину яких призвали до лав ЗСУ та інших військових формувань", - зауважує Віталій Харковець.

Люди пересідають на власний транспорт, що є збитково для перевізників.

"Одна з причин — багато людей пересіло на приватний транспорт. Для прикладу, у 2020 році було зареєстровано 155 тисяч транспортних засобів, у 2021 році — вже 183 тисячі", - каже очільник управління.

Нагадаємо, у Рівному плануюють запустити новий маршрут, який буде сполучати селище Квасилів, залізничний вокзал та вулицю Золотіївську.

Читайте також