На Рівненщині обговорили створення нових ОТГ (ФОТО)

фото - Фейсбук

Які перспективи формування ОТГ у Березнівському районі? Про це 6 червня розмовляли у місті Березне під час публічного обговорення, пише Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Учасниками заходу були міський, селищний та сільські голови, секретарі та депутати місцевих рад Березнівського району, керівництво районних органів влади, а також зацікавлені громадяни.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА у свому виступі наголосив, що позиція обласної державної адміністрації незмінна - розвиток як місцевих громад, так і регіону вцілому, можливий лише у разі формування обєднаних територіальних громад. Це добре видно на прикладі існуючих в області ОТГ, в яких громадяни вже відчули позитивні результати децентралізації.

Голова Березнівської РДА Віталій Люшин поінформував присутніх про те, на якому етапі зараз перебувають обєднавчі процеси в районі. Згідно перспективного плану в районі може бути утворено 2 ОТГ.

Так, найближчими до результату є громади, що обєднуються у Соснівську селищну ОТГ. Тут вже три громади отримали позитивні висновки від ОДА. Однак попри це є серйозна перешкода - Марининський сільський голова блокує обєднавчий процес ігноруючи рішення депутатів своєї сільради.

В питанні утворення ОТГ із центром в м. Березне прогресу поки небагато. Міська влада зайняла вичікувальну позицію. В результаті поза процесами децентралізації перебуває більшість району.

Разом з тим відбуваються певні процеси щодо можливості утворення Малинської ОТГ у складі чотирьох сільських громад. Хоча існує й інший варіант - входження Малинська до Степанської селищної ОТГ із Сарненського району.

Директор ЦРМС Руслан Сивий озвучив суми коштів, які не отримали громади Березнівщини, через свою пасивність. Всього за три роки було втрачено близько 100 млн грн.

Консультант АМУ Василь Курилас у свому виступі наголосив на незворотності реформи, і у підтвердження розповів про те, як міста обласного значення включаються у процес формування ОТГ.

Натомість радник ЦРМС Михайло Шелеп, який модерував захід, закликав посадовців та депутатів місцевих рад не чекати адміністративного обєднання, а сповна скористатися можливостями добровільності.

Захід було організовано Рівненським ЦРМС у партнерстві з Рівненською обласною державною адміністрацією та Березнівською райдержадміністрацією за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Читайте також