На Рівненщині під час розкопок знайшли цікаві артефакти (ФОТО)

фото - Фейсбук

У Дубні тривають дослідження острова Дубовець, пише спільнота Типове Дубно

Археологічні розкопки на пам’ятці острів Дубовець у заплаві річки Ікви, що в околиці міста Дубно тривають. Острів Дубовець відомий заснуванням тут в 1592 році Підборецького Свято-Вознесенського жіночого монастиря, який проіснував надалі протягом 240 років. Він був одним із останніх монастирів фундованих князями Острозькими. Його місцезнаходження вдалося встановити завдяки археологічним дослідженням Віталія Ткача і Віри Гупало, в ході яких були віднайдені об’єкти кінця XVI – XVIIІ століття.

На даний час відкрито залишки будівлі кінця XVI – першої половини XVII століття у вигляді її долівки. Ця будівля вірогідно була розібрана після якогось погрому середини XVII ст., оскільки на її місці знайдено велику кількість побитого столового посуду, розвали посудин, поява яких у будинку неможлива за мирного існування. Археологи працюють над тим, щоб підтвердити цю гіпотезу, а нові знахідки дозволять краще розібратися з обставинами припинення існування цієї будівлі та реконструювати її характер. Втім вже зараз достатньо підстав стверджувати, що це була рання будівля на території монастиря.

Важливе значення дослідження Підборецького монастиря мають для розробки хронологічно-типологічної шкали розвитку кераміки у Волинських містах в XVI–XVII ст. Це обумовлено тим, що є чітка дата заснування монастиря – 1592 рік. А отже всі типи матеріалу з ранніх будівель монастиря, зокрема посуд та кахель існували на цей рік. Відповідно, ті вироби, які не вдається знайти, очевидно, виходять у цей час з ужитку. Це дуже важливий маркер тому, що його можна використовувати для порівняння і побудови точнішої хронології археологічних комплексів з інших волинських міст.

Експедицію організовує Міжрегіональна громадська наукова організація «Дубенський археологічний осередок» у співпраці з Державним історико-культурним заповідником м. Дубна в рамках соціального проекту, який фінансується Дубенською міською радою спільно з програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні та ГО «Молодіжна Платформа».

Читайте також