На Рівненщині покращать якість питної води

Фото - відкриті джерела

На наступній сесії Рівненської обласної ради депутати повинні затвердити зміни до Програми «Питна вода Рівненської області» на 2006-2020 роки. Відповідно до цих змін, протягом цього року повинні будуть технічно переоснащені водозабірні свердловин: № 1, № 3, № 13, № 14, № 15, № 19, № 21, № 24, № 26 ділянка Горбаків. Також повинні будуть виготовити схеми оптимізації роботи систем водопостачання та водовідведення міста Острог, придбати обладнання для "Рівнеоблводоканал" для здійснення контролю за кількістю та якістю стічних та питних вод. Для цього з державного бюджету витратять 5667,146 тисяч гривень і 614,034 тисяч гривень із місцевого бюджету.

Крім того, до 2020 року запланували також і охороняти джерела питного водопостачання, довести якість питної води до встановлених нормативів. Для цього вже розробили ряд заходів, зокрема:

  • упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання;
  • будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання;
  • впровадження станцій (установок) доочищення питної води у системах централізованого водопостачання, насамперед для водозабезпечення дошкільних, шкільних і лікувальних закладів, зокрема у сільських населених пунктах;
  • інвентаризація каналізаційних очисних споруд;
  • будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання;
  • розроблення схем оптимізації роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення;
  • оснащення лабораторій контролю якості води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням.

Загалом планують зменшити надходження забруднюючих речовин  у санітарні зони охорони водопровідних об’єктів - джерел питного водопостачання і забезпечити населення області питною водою нормативної якості, скоротити споживання паливно-енергетичних ресурсів у системах питного водопостачання, попередити аварії та запобігти техногенним катастрофам на водопровідно-каналізаційних об’єктах Рівненщини.

Читайте також