На Рівненщині помітили рідкісну для регіону руду чаплю

Фото - Василь Ільчук

На Рівненщині помітили рідкісну для території птаху – чаплю руду (Ardea purpurea). Її сфотографував орнітолог Василь Ільчук та повідомив про це на своїй сторінці у Facebook. Цю птаху на території області до того бачили двічі.

Птаху поблизу ставів Здолбунова помітили ще 22-го квітня під час дослідження колонії чепури великої. Василь Ільчук розповів Суспільному, що того дня разом з командою за допомогою дрона вивчали інший підвид – чаплю білу.

"З дрона видно, як вони сидять на гніздах, видно гнізда, кладки, яйця цих птахів. Ми перевіряли колонію і цей птах (чапля руда,-ред.) пролітав. Ми звернули на нього увагу і були дуже здивовані, бо це така неочікувана знахідка", – розповів орнітолог.

Він пояснив: ця чапля рідкісна не лише для Рівненщини, а й для західного регіону в цілому. Межа популяції цього птаха проходить північніше, а її звичне місце гніздування – південь України. Чапля руда полюбляє тепліші місцевості, степову зону.

Дослідник припустив, що поява птахів, нетипових для місцевості Рівненщини – наслідок кліматичних та погодних змін. Як приклад навів наявність колоній білої великої чаплі – чепури великої, яка ще 30 років тому вважалася рідкісним птахом для області.

Читайте також