На Рівненщині продовжується реорганізація медичних закладів

До порядку денного сесії обласної ради внесено перелік питань щодо реорганізації закладів охорони здоров’я у зв’язку з проведенням в Україні медичної реформи. Відповідно до низки законів, медзаклади, які перебувають у власності територіальних громад Рівненської області, мають бути реорганізовані у неприбуткові комунальні підприємстава. Сьогодні постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства (голова  - Михайло Вервега) розглянула питання щодо реорганізації 8 таких медзакладів.

Йдеться про обласний шкірно-венерологічний диспансер, обласну стоматологічну поліклініку, обласну станцію переливання крові, обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В.Поліщука, обласний онкологічний диспансер, обласний перинатальний центр, обласний госпіталь ветеранів  війни та Острозьку обласну психіатричну лікарню.

Як йдеться у пояснювальній записці до проектів рішень, існування закладів охорони здоров’я у формі комунальних установ більше не є доцільним, позаяк медична реформа передбачає  їх автономізацію. Тому законодавець надав право комунальним закладам охорони здоров’я реорганізовуватися шляхом перетворення в комунальні некомерційні підприємства. Автономізація розширює свободу в питаннях управління та фінансування. Автономні заклади зможуть самостійно залучати необхідних фахівців, впроваджувати нові технології, перерозподіляти кошти для фінансування поточних і стратегічних потреб, а також легально продавати ті медичні послуги, які не увійдуть до затвердженого базового безкоштовного пакета.

Крім того, для закладів охорони здоров’я, які реорганізуються до 31 грудня 2018 року, на законодавчому рівнівизначено низку умов, спрямованих на спрощення деяких процедур, пов’язаних із реорганізацією, що дозволитьуникнути  додаткового фінансового навантаження.

Прес-служба Рівненської обласної ради

Читайте також