На Рівненщині вандали спаскудили єврейські могили (ФОТОФАКТ)

Вандали знову вчинили наругу над братськими могилами євреїв на меморіалі «Сосонки», де покояться понад 17 тисяч розстріляних фашистами рівнян. Повідомляє сайт 7 днів. 

Сліди їхньої чорної роботи працівники спецкомбінату, які доглядають меморіал, знову побачили навесні, коли зійшов сніг. Копачі залишили після себе ями та рештки тіл. Про їхні бездушні діяння свідчили свіжоперекопана земля та поламаний асфальт.

Ось що нам розповів про відомі йому факти вандалізму голова єврейської громади Рівного, директор благодійного фонду «Хесед Ошер» Герш Фраєрман:

– У 80-х роках тут розкопували могили якісь прибалти, їх затримали і засудили. У 90-х невідомі викопали тунель під землею, рили вправо, вліво, витягували скелети. Коли ми це виявили, то в декількох місцях завалили. Вони ж почали копати зверху. У 2006 році знову копали, тоді я сам назбирав у кущах рештки з сорока тіл. Був короткий період, років п’ять-шість, що ніхто поховання не зачіпав. Та торік знову почали інтенсивно копати. Якщо раніше розкопували біля пам’ятників, що встановлені вздовж рову, то тепер риють скрізь – напевно, йдуть територією з металодетекторами. Звісно, цей прилад може показувати, що там є метал. Але ж це не обов’язково золото. То, скоріш за все, кулі, якими розстрілювати людей. За роки незалежності не впіймали жодного копача. Я не раз звертався до поліції. Не прошу, щоб там ставили пост, але ж тут поряд поліція має собачий розплідник. А ще в нас є патрульна поліція. То невже не можна організувати, щоб інколи сюди заїжджала патрульна машина чи поліціянти з собаками заходили.

Герш Фраєрман говорив про цю напасть на Сосонках з таким відвертим болем, що аж плакати хотілось. Важко збагнути, що цей біль для інших людей нічого не значить. Важко зрозуміти, як можуть вандали не те що наживатися на біді, а й просто бути байдужими.

Одним людям не соромно йти на місце страти невинних людей, вивертати їхні кістки в надії знайти те, що не помітили нацисти і попередні вандали. В той же час іншим цілком нормально на меморіалі збирати березовий сік. А донедавна в Сосонках чимало рівнян ще й відпочивали, смажили на місці масової страти шашлики та влаштовували романтичні побачення, допоки в’їзд до меморіалу не перегородив шлагбаум.

Микола ВОЛОДЬКО, директор КП «Спецкомбінат – ритуальна служба»:

– Меморіал «Сосонки» є на балансі нашого спецкомбінату. Це місце масової страти єврейського населення міста 6 листопада 1941 року. Там загалом страчено сімнадцять з половиною тисяч євреїв. Час від часу це місце оскверняли розкопками, та декілька років ми цього вже не спостерігали. Розкопки відновилися торік восени. Причому, якщо раніше вони були поодинокі, то восени торік переросли в тотальні. Ми тоді акуратно заскородили розкопані місця, все прибрали і посіяли траву. Але вже навесні всі наші зусилля були знівельовані. Уже після того, як випав останній сніг, ми побачили, що перерито буквально все – по тому свіжому снігу. Працюють чорні старателі. Це очевидно. Вони розрили метрів тридцять газонів уздовж доріжки, під якою один з ровів, що став братською могилою для тисяч людей. І навіть підкопували під доріжкою. Своєрідні шахти викопали, в яких навіть зробили кріплення, а посеред доріжки прокопали штрек. Ми, щоб засипати ті розкопки, вкинули у них дві машини грунту. Ми знову все там привели до порядку. Але чи надовго?

Володимир ХОМКО, міський голова Рівного:

– Інтенсифікацію розкопок на меморіалі «Сосонки» я пов’язую з удосконаленням технічних засобів пошуку кольорових металів. Думаю, що саме завдяки новітньому обладнанню чорні старателі точно знають, де треба копати. Та погодьтеся: може людина з нормальним вихованням та адекватною психікою виламувати золоті зуби з черепів невинно вбитих німцями людей?! Моя точка зору така: нормальна людина краще б умерла з голоду, ніж полізла б у могили таке робити. Це свідчить про стан нашого сучасного суспільства. Не всього, звичайно, але про його частину. Мені, як члену цього суспільства, дуже прикро, що поруч з нами ходять люди, які таким жахливим чином заробляють гроші. А як міському голові соромно за цю ситуацію в нашому місті. Ось приїхала делегація з Ізраїлю і побачила свіжі розкопки. Якою була їхня реакція, це важко передати словами. Безумовно, немає меж і обуренню єврейської громади міста, нащадків похованих у Сосонках людей щодо такого знущання над останками їхніх рідних.

 Фактом вандалізму зайнялася поліція. Крім того плануємо провести деякі технічні заходи, щоб забезпечити фіксацію таких випадків. Справа це недешева. Та усвідомлюю, що такі кроки точно не змінять моральний стан цих людей. Вони й далі будуть жити серед нас зі своєю спотвореною мораллю і чорним нутром. Просто їхній «бізнес» від розривання могил перейде в якусь іншу сферу. Я б дуже не хотів жити поруч із такими людьми. Та нічого не вдієш…

Читайте також