На Рівненщині вересень видався аномально теплим: що кажуть метеорологи

Впродовж другої декади вересня спостерігалося поступове зниження температурного режиму, однак все ж він залишався аномально високим – у всі дні декади середні за добу температури повітря були на 2-5º вищими відносно кліматичних норм. Також в цю декаду на більшій частині території Рівненської області випали ефективні атмосферні опади, які значно покращили агрометеорологічні умови для сівби озимини.

Повідомляють у Рівненському обласному гідрометцентрі.

Середня за декаду температура повітря становила 17-18º, що на 3-4º вище кліматичної норми.

Сума опадів за декаду склала 6 мм (32% норми за декаду) на півночі та 28-31 мм (125-128% норми за декаду) на решті території.

За декаду відмічалось:

  • 1 день із заморозком на висоті 2 см від поверхні ґрунту на півночі;
  • 1-4 днів з мінімальною вологістю повітря до рівня ≤30%;
  • 2 дні із суховійними явищами у центрі області.

Запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту на полях, де планується посів озимини, якісно оцінювалися як «задовільні» на півночі та «достатні»-«оптимальні» на решті території області. У порівнянні з 2023 роком запаси були вищими у 1,5-2,5 рази на переважній частині території. У порівнянні до СБЗ вологозабезпеченість ґрунту була вищою на 9% на півдні, а на решті території нижчою на 4-44%.

Фенологічний розвиток:

  •  картопля – збір врожай картоплі на півночі області;
  •  у груші на півночі було відмічено фазу «достигання плодів»;

 Агрометеорологічні умови декади були малосприятливими для достигання пізніх теплолюбних культур та для проведення збиральних робіт. У порівнянні з минулими періодами, агрометеорологічні умови впродовж декади покращились для проведення посівної кампанії озимини, оскільки ефективні опади сприяли збільшенню рівня вологозабезпеченості орного шару ґрунту.

Читайте також