На Рівненщині вирішували, чи бути новій ОТГ

фото - Фейсбук

Чи буде Соснівська ОТГ і в якому форматі? Про це говорили 29 серпня представники Соснівської селищної, Губківської та Хмелівської сільських рад Березнівського району на заході організованому Рівненським ЦРМС, пише Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування. Участь у заході взяли також перший заступник голови Березнівської РДА Олег Піщанський та начальник відділу економічного розвитку та торгівлі РДА Оксана Михайлюк.

Через блокування об'єднавчого процесу Марининським сільським головою ОТГ досі не утворена. Тож учасники зустрічі радились, як діяти далі: чекати судових рішень щодо Марининського сільського голови чи сформувати ОТГ в меншому форматі.

На жаль, одностайності серед представників місцевих рад нема. Депутати з Соснового готові пристати на будь які формати обєднання, лиш би утворити ОТГ до кінця року. Натомість сільські голови та депутати з Губкова та Хмелівки ще вагаються.

Радник з питань децентралізації ЦРМС Михайло Шелеп розповів про своє бачення ситуації та можливі варіанти подальших дій. За його словами, позиція сільських рад є непослідовною, і якщо голови та депутати справді хочуть розвитку для своїх громад, то їм треба об'єднуватись. Тому він запропонував перезапустити обєднавчий процес для того, щоб вспіти на перші місцеві вибори ще у цьому році.

Учасники зустрічі взяли час на роздуми...

Нагадаємо, що утворення Соснівської ОТГ розпочалось ще в минулому році. Відбувалось воно по формату визначеному у перспективному плані, який передбачав обєднання чотирьох громад: Соснового, Губкова, Маринина та Хмелівки.

Вже на самому початку об'єднавчого процесу великі дискусії щодо цього відбувалися у селі Маринин, де сільський голова Юрій Коваль виступав категорично проти. Однак більшістю голосів депутати сільради дали згоду на об'єднання з сусідами.

Далі спільна робоча група розробила проекти рішень про об'єднання, які, після громадських обговорень, мали схвалити всі чотири ради. Соснівська, Губківська та Хмелівська ради прийняли відповідні рішення і направили свої документи до Рівненської ОДА для отримання висновків.

А от Марининська сільрада документи в ОДА досі не подала, попри те, що депутати сільради на сесії теж схвалили відповідний проект рішення. Річ в тім, що Марининський сільський голова відмовився підписувати рішення ради. Разом з тим він і не наклав «вето» на це рішення, хоча мав право таким чином повернути питання на розгляд раді.

Такими своїми незаконними діями він заблокував об'єднавчий процес. Далі почалися суди, які тривають і досі.

Тож три ради, які вже отримали позитивні висновки від ОДА, не можуть завершити об'єднання громад допоки остаточно не вирішиться ситуація в Маринино.

Читайте також