На Рівненщині вже створено 35 ОТГ

Інформація про стан формування об’єднаних територіальних громад у Рівненській області (станом на 01.01.2019) від спільноти Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

За чотири роки реалізації реформи адміністративно-територіального устрою у Рівненській області утворено 35 об’єднаних територіальних громад.

У 31 з них вже відбулися перші місцеві вибори, зокрема:

у 2015 році - у 5-ти об’єднаних територіальних громадах (Бабинській, Бугринській, Клесівській,, Миляцькій, Підлозцівській);
у 2016 році – у 13-ти ОТГ (Радивилівській, Крупецькій, Привільненській, Пісківській, Смизькій, Висоцькій, Козинській, Мирогощанській, Локницькій, Боремельській, Млинівській, Острожецькій, Деражненській);
у 2017 році – у 7-ми ОТГ (Бокіймівській, Демидівській, Тараканівській, Немовицькій, Ярославицькій, Клеваньській, Малолюбашанській);
у 2018 році – у 6-ти ОТГ (Олександрійській, Повчанській, Шпанівській, Дядьковицькій, Корнинській та Старосільській).

Очікують на призначення перших місцевих виборів ще три ОТГ, створені у 2018 році: Бугаївська, Малинська та Степанська.

Ще одна ОТГ – Вараська, утворена шляхом приєднання села (Заболоття) до міста обласного значення (Вараш), тому там виборів проводити не будуть. Це перше і поки єдине місто обласного значення на Рівненщині, яке утворило ОТГ.

На сьогодні об’єднані територіальні громади створено у 13 районах області. Це такі райони, як: Березнівський (1 ОТГ), Володимирецький (1 ОТГ), Гощанський (2 ОТГ), Демидівський (2 ОТГ), Дубенський (5 ОТГ), Дубровицький (2 ОТГ), Зарічненський (1 ОТГ), Костопільський (3 ОТГ), Млинівський (5 ОТГ), Радивилівський (4 ОТГ), Рівненський (5 ОТГ), Рокитнівський (1 ОТГ) та Сарненський (3 ОТГ). Найбільш активними в процесі децентралізації є мешканці південної частини області.

За рік вдалося зменшити кількість районів області, в яких немає ОТГ: на початок року таких районів було 6, а на кінець року – лиш 3. Так, досі немає жодної ОТГ у Здолбунівському, Корецькому та Острозькому районах.

Також наразі не створено ОТГ і на основі 3-х міст обласного значення: Рівне, Острог, Дубно.

У 2018 році вперше у Рівненській області було застосовано процедуру приєднання до ОТГ: Мальованська громада Млинівського району прийняла рішення про приєднання до Млинівської ОТГ. Тепер там чекають на призначення додаткових виборів. 
Також процедуру приєднання до ОТГ ініційовано у Іваннівській та Малосадівській громадах Дубенського району.

Разом з тим у 2018 році активізувалися об’єднавчі процеси у ряді інших громад. Вже зараз на різних етапах формування перебувають 6 потенційних об’єднаних територіальних громад.

Зважаючи на те, що уряд визначає 2019-й рік, як останній рік для добровільного об’єднання громад, то часу для формування ОТГ залишається небагато.

Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування готовий і надалі допомагати усім представникам органів місцевого самоврядування та активним мешканцям громад, які зацікавлені процесами децентралізації.

Автор довідки: Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації Рівненського ЦРМС

Автор карти: Назар Поліщук, Infolight

ps. Карта у pdf-форматі тут https://drive.google.com/open…

Читайте також