На Рівненщині замість двох ОТГ пропонують створити одну

Корецький район в очікуванні – реформи децентралізації.

Понад дві сотні небайдужих мешканців Корецького району зібралися на дебати, аби обговорити формування ОТГ та визначитися з майбутнім форматом об’єднання.  За перспективним планом там передбачено створення 2 громад – Корецької міської (навколо міста Корець +18 сільських рад) та Великомежирицька ОТГ (+6 сільрад). Та вже нині у людей є думка створити одну громаду в межах району. Нагадаєм, така практика існує, але на Рівненщині села таких домовленостей ще не мали.

Директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий проаналізував сучасний стан реформи децентралізації та поділився досвідом громад Рівненщини, які схожі на Корець. Зокрема, розповів про позитивні зміни у Млинівській ОТГ, адже там навколо районного центру об'єдналося 12 сільських рад. Отож, ця громада є показовою для наслідування.

Консультанти Офісу реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ наголосили на невідворотності процесу децентралізації. Людмила Кушнер, консультант з бюджетних питань, розповіла про фінансові переваги децентралізації. Навіть потужна громада повинна працювати з кожним платником податків, аби він працював прозоро. Тоді бюджет буде наповнюватися вчасно.

Консультант з правових питань Василь Курилас пояснив методику та алгоритм створення громади, а також про зміни до перспективного плану, звернув увагу на законодавчу базу.

Про успіхи та недоліки децентралізації розповіли представники громад з Хмельниицької області.  Зокрема, Берездівська громада у перший рік отримала 9 млн грн субвенції розвитку. Частину цих коштів витратили на закупівлю автотранспорту для комунального підприємства. Тепер воно надає послуги населенню та області і отримує за це кошти. Розповіли і про інші досягнення.

Потому почалася дискусія  щодо майбутнього об’єднання. Люди висловили свої думки, запитання та бачення реформ.

Фахівці наголосили, що люди самі мають прийняти рішення, у якому форматі утворювати ОТГ та скільки їх буде у Корецькому районі.

 Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Читайте також