На Рівненщині зберігається надзвичайна пожежна небезпека

12-15 вересня по Рівненській області збережеться надзвичайна пожежна небезпека.

У більшості регіонів країни панує найвищий рівень пожежної небезпеки. На сполох б'ють і рятувальники, які щодня ліквідовують більше ніж пів тисячі пожеж на відкритих територіях, і екологи, і журналісти. “Україна в огні”, - саме з таких повідомлень стартують вечірні випуски телевізійних новин і йдеться в них не про однойменну кіноповість Олександра Довженка. По всій країні горять торф’янники, лісова підстилка та сухостій. На жаль, зумовлена така ситуація не глобальним потеплінням, а в більшості випадків кричущою байдужістю та умисною руйнівною діяльністю людей.

Будемо відверті: в Україні громадяни борються із сміттям та післяжнивними залишками шляхом спалювання. Статистика свідчить, що саме необережне поводження з вогнем є найчастішими причинами виникнення пожеж на відкритих територіях.

Яскравий приклад - пожежа на околиці с. Любимівка Вишгородського району Київської області, де 11 вересня загорання сухої трави розповсюдилось на приватні господарські споруди та житлові будинки. Як наслідок, знищено 3 житлові та 3 господарські будівлі на площі 700 м. кв., приватні автомобілі. За повідомленнями самих паліїв, купа сміття тліла зо два дні. В умовах спеки та поривів вітру, вона зрештою опинилася на подвір’ї сусідів, залишивши їх у підсумку без даху над головою.

Саме тому, з метою протидії численним пожежам на відкритих територіях та природних екосистемах, рятувальники закликають громадян схаменутися. Такі загоряння не лише шкодять довкіллю, знищуючи все живе на своєму шляху. Це, перш за все, шкода вашому ж здоров’ю та величезні матеріальні збитки.

Нагадуємо, що безпечним способом переробки сухої трави, листя та інших органічних відходів є компостування.

ДСНС наголошує, що кожен з нас має право на безпечне життя, здоров'я і чисте навколишнє середовище! Тож, якщо ви стали свідками навмисних дій, що можуть спричинити пожежу, - не будьте байдужими. Повідомляйте правоохоронців та робіть зауваження таким горе-господарям!

Якщо ж пожежа вже сталася, то одразу ж телефонуйте на номер 101, щоб її якнайшвидше могли локалізувати та ліквідувати до того, як вона пошириться на значні площі!

Пресслужба ДСНС України

Читайте також