На Рівненщині збільшиться кількість сімейних молочних ферм

У Рівному відбувся круглий стіл присвячений питанню створення сімейних молочних ферм та їх вплив на розвиток ОТГ. Організатор заходу – Рівненських благодійний фонд «Любіть Україну». Серед гостей були представники Рівненської облдержадміністрації, Програми розвитку ООН та приватні підприємці, які взяли участь у проекті “Сімейні молочні ферми – добробут людей та сталий розвиток села”.

Нагадаємо, у червні 2019 року проект  під назвою «Сімейні молочні ферми – добробут людей та сталий розвиток села» від Благодійного фонду «Любіть Україну» переміг у конкурсі грантових проектів, проведеному ПРООН. Сума грантової підтримки становить 1 048 094,72 гривень. Головна мета проекту – популяризувати та розповсюдити кластерну модель сімейних молочних ферм, яка допоможе підвищити економічний рівень українського села та забезпечить велику кількість робочих місць.

Організатори проекту розповідають, що на сьогодні відкрито дві ферми у Хмельницькій і Волинській областях. У Рівненській області вже відібраний кандидат, якому організація допоможе реалізувати СМФ. Такі ферми необхідні для того, щоб наочно продемонструвати інвесторам та бізнесменам фізичну модель такого бізнесу.

Фонд проводить навчання дорадників (навчання пройшли уже 8 осіб), які супроводжуватимуть сімейні молочні ферми під час процесу реалізації та розвитку. Також відбувається просвітницька діяльність – круглі столи, презентації. Вже відкрито два навчально-консультаційні центри, де всі бажаючі можуть отримати інформацію щодо проекту, процесу створення та розвитку СМФ. Навчальний центр у Рівному знаходиться на фінальному етапі будівництва. Також було створено інноваційну гру «Сімейна молочна ферма» - стратегія, у якій гравці створюють та розвивають власну ферму (у грі всі ціни та особливості ринку відповідають реальним).

Фінансова радниця проєкту “Створення сімейних молочних ферм” Людмила Іващук розповіла, що завдяки переговорам з урядом вдалося отримати постанову про те, що визнано такий статус, як "сімейна молочна ферма". Ці ферми включені в отримання дотацій і їм платитимуть до 5 тисяч гривень за корову.

Пан Юрій, фермер із Здолбунівського району, також був присутній на заході:

«На моїй вулиці раніше було близько 50 корів, зараз лишилось всього 10. У сусідніх селах ситуація ще гірша. Я займаюся цією справою вже більше 6-ти років і постійно не вистачає фінансів, а найголовніше - знань. Самостійно розпочати такий бізнес дуже складно. Цей проект допоможе початківцям як цінною інформацією, так і фінансовими ресурсами».

Читайте також