На Рівненщині живе та працює майстер, який береже одне з найстародавніших ремесел України (ФОТО)

На Рівненщині продовжують традицію ремесла плетіння виробів із лози. У Корецькій громаді (с. Копитів) живе та працює Віктор Воят - майстер, який займається лозоплетінням.

Про це повідомили в Управлінні культури й туризму Рівненської ОДА.

"Плетені вироби з лози - один із найдавніших промислів на Україні, процес досить тривалий і копіткий. Воно виникло, як і кераміка, раніше, ніж обробка дерева, металу, які потребували відповідних знарядь виробництва. Його сліди знайдені археологами ще в неоліті. До наших днів збереглися багаточисельні свідоцтва про плетені предмети першої необхідності з античної епохи. Вироби використовували для зберігання, транспортування і перенесення продуктів, для виготовлення огорож, господарських приміщень, вони були всюди у побуті наших предків", - ідеться в повідомленні.

На Кореччині є майстер, який береже давнє українське ремесло. Чоловік плете з лози корзини, люльки, підставки й не тільки.

Лозоплетіння – одне з найстародавніших промислів в Україні. Сьогодні його можна назвати ще й унікальним, адже майстрів, які ним займаються, - небагато. Один із них – Віктор Воят. Майстер живе та працює в селі Копитів на Кореччині.

"Якось Віктору Івановичу потрапила до рук книжка по лозоплетінню. Молодий юнак зацікавився і самотужки взявся опановувати нелегке мистецтво. У доробку майстра – меблі, корзинки, фруктівниці, стільці, колиски, вази. Разом із лозою майстер комбінує різьбу по дереву. Зараз Віктор Іванович в творчому пошуку поєднання класичного вузликового плетіння із етнографічним, а ще використовує різноманітні техніки плетіння лозою в поєднанні із металом, пластиком та іншими матеріалами. Його вироби з лози служать у побуті багатьом мешканцям, і не лише односельчанама. Він і сам не обходиться без них у домогосподарстві. Завжди має кілька десятків готових корзин, якщо комусь раптом знадобляться. Майстер каже, що головне правильно експлуатувати ці вироби, тоді вони можуть служити вічно", - розповідають в Управлінні культури й туризму РОДА.

Роботи Віктора Івановича – це окраса будь-якої виставки, які проходили в різних виставкових залах району, області, а також побували в столиці, де потішили прихильників народної творчості. Майстра нагороджено численними грамотами та подяками обласної та районної рад і адміністрацій.

Читайте також