На Рівненщині змінюватимуть якість освіти

Рівненську область відвідав керівник Державної служби якості освіти Руслан Гурак. Під час зустрічі із керівництвом Рівненщини обговорили напрямки роботи в контексті реформування системи освіти.

«Ми розпочинаємо аналіз тенденцій у сфері освіти. У 2020 році у Рівненській області заплановано проведення інституційних аудитів у 6 закладах освіти. Після такого аудиту ми зможемо сказати, що відбувається в школах, в якому вони стані, як налаштовані процеси і які є порушення й недоліки. Тут нам потрібна співпраця між місцевими адміністраціями, радами та ОТГ, з якими зможемо ефективно реагувати на виклики», – наголосив Руслан Гурак.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль підтримує проведення перевірок у закладах освіти, оскільки у цій сфері є недоліки.

«Варто було б запровадити для директорів шкіл систему KPI. Тобто мають бути чіткі критерії, за якими можна оцінити роботу закладів. І якщо рейтинг школи падає, проводити позапланові аудити», - запропонував Віталій Коваль.

Під час зустрічі також обговорили важливість сертифікації вчителів початкових класів. Так, торік 31 вчитель з різних куточків області стали першопрохідцями, тож вже з січня цього року вони отримують доплату 20% посадового окладу.  Сертифікація триватиме і цьогоріч.

Шляхи покращення якості освіти розглянули під час наради за участю директорів шкіл.

Так, на думку першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна, на сьогодні ЗНО не має бути єдиним критерієм оцінки якості знань учня, мають бути інші виміри. Адже кожен регіон має як свої проблеми, так і переваги. До викликів у системі освіти Рівненщини можна віднести дисбаланс між рівнем освіти в селі та місті, двозмінне навчання у 67 школах, нестача шкіл на півночі області та незаповненість закладів на півдні.

Тому, щоб діти із сільської місцевості отримали якіснішу освіту, в області інвестують кошти в ефективну мережу шкіл. Це створення опорних закладів, придбання шкільних автобусів та ремонт доріг за принципом маршрутизації (до опорних закладів).

Як розповів у своїй доповіді начальник управління освіти і науки ОДА Григорій Таргонський, на сьогодні із 587 шкіл області лише 50 малокомплектних (8,5%). Така шкільна мережа є однією з кращих в Україні. Збалансована мережа і закладів системи професійно-технічної освіти – за останніми дослідженнями науковців, на Рівненщині найкраща кількість учнів у співвідношенні до кількості викладачів, а також найдешевша вартість утримання учнів.

За інформацією пресслужби Рівненської ОДА.

Читайте також