Рівне і спека: де в місті найвищі температури та до чого тут дерева?

У Рівному нині панує липнева спека, тож люди шукають місця, де б заховатись від неї та відчути хоча би краплю прохолоди. За даними синоптиків, 12-го липня в обласному центрі станом на 15-ту годину в місті фіксували 30.7 градусів тепла.

Ми вирішили виміряти, на скільки прогріваються поверхні у різних частинах міста. Так, наші журналісти відвідали вісім локацій. Важливо: це дослідження не є репрезентативним. Заміри проводили з 15:30 до 17-ї години 12-го липня безконтактним інфрачервоним термометром Hti HT-820D.


Поруч із зеленими насадженнями температура поверхонь нижча. Чому так – пояснили представники громадської ініціативи «Сад історій».

«Згідно мапи перегріву міста Рівне, центр міста, зокрема Театральна площа, квартали, де щільна забудова, відсутнє комплексне озеленення вулиць: здорові дерева, кущі, різнотрав’я. У містах дуже викривлений тепловий баланс. Це відбувається тому, що бетон, асфальт, будівлі поглинають тепло краще, ніж рослини і ґрунт, а дощова вода замість того, щоб випаровуватись і зменшувати температуру, скидається в каналізацію. Утворюється тепловий острів. На повністю засаджених дорослими деревами вулицях, а особливо у парках і скверах температура повітря може бути нижчою на понад 5 °C», - кажуть у «Саді історій».

Ми також розпитали, якими деревами краще засаджувати місто. Відтак, це клен, береза, платан кленолистий, гледичія, граб звичайний, липа, платан, кінський каштан, дуб звичайний, сакура, тюльпанове дерево, в’яз, ялина, сосна, горобина та інші.

«З кожним роком температура в місті зростає. Дерево - це є комплексне природоорієнтоване рішення для міської екосистеми. Завдяки кроні дерева відбувається поглинання вуглекислого газу, вивільнення кисню, дерева зволожують та очищають повітря, утворюють тінь, охолоджують середовище навколо та захищають поверхню від перегрівання, - кажуть у «Саді історій». - Завдяки міцній кореневій системі акумулюється вода під час зливи, а це - зменшення повені на вулицях, зменшення ерозії ґрунту. Дерева - це естетика міських вулиць та просторів, плоди та дім для птахів, комах, здоров’я та настрій для людини».

Фото Олександра Войтюка.

Більшість дерев створюють потужне затінення, достатнє для істотного охолодження поверхні. Більше того, рослинність може знижувати температуру поверхні навіть поза зоною затінення.

«Здорові насадження утримують температуру в межах до 27 градусів, це можна порівняти з нормою температури тіла людини. Тобто в зелених зонах, яка б не була спека, а температура залишатиметься комфортною для життя людей», - додали активісти «Саду історій».

Читайте також