На Світязі - пусті пляжі: війна "вдарила" по туристичному сезону на Шацьких озерах

Військовий стан та загроза ракетних ударів кардинально вплинули на початок туристичного сезону на Світязі. Зазвичай у цей час пляжі на Шацьких озерах заповнені відпочивальниками. Для багатьох мешканців громади саме туристичний сезон є найбільш прибутковим за весь рік.

Отож, селищний голова Сергій Карпук розповів Суспільному, що минулого року на відпочинок приїхали близько 200 тисяч людей. Цьогоріч сподіваються на хоча б 100 тисяч туристів.

Власники садиб та баз чекають на туристів

Власники садиб та баз відпочинку на Шацьких озерах чекають туристів. Поблизу озера Світязь здає декілька кімнат Зоя Савонік. Каже: людей у неї ще не було, ціни на житло не піднімали.

"Готуємося, ще не відкривалися. В першу чергу залежить від умов, від війни, від погоди, але погода грає не дуже велику роль, головне війна", – говорить власниця садиби.

Як розповів працівник однієї із баз відпочинку Дмитро Курилюк, туристів менше через малу відстань до кордону із Білоруссю.

"Порівняно із попередніми роками, то дуже мало туристів, з такою ситуацією, що в країні... Надіємося, що таки буде сезон", – додав працівник бази відпочинку, яка нині теж напівпорожня.

Повноводне озеро і порожні пляжі

На пляжах найбільшого та найглибшого озера в Україні – майже порожньо. Поруч з водою можна зустріти поодиноких відпочивальників чи компанії.

Волинянка Софія Марчук відпочиває на озері разом із дворічним сином. Жінка каже: не здивувалася, коли побачила Світязь напівпорожнім.

"З війною то не те, що було раніше, зараз люди не їдуть так відпочивати", – говорить туристка.

Киянин Ігор – військовослужбовець. Приїхав на Світязь разом із родиною, щоб перепочити між ротаціями.

На озері, каже чоловік, йому сподобалося.

"Середня температура, не скажу, що дуже тепла, але й не холодна, цілком нормальний сезон", – додав чоловік.

Заходи безпеки для туристів

Через повномасштабну війну і близькість кордону із Білоруссю в Шацькій громаді були змушені змінити правила відпочинку для туристів та запровадити додаткові заходи безпеки.

Зі слів селищного голови, до патрулювання в громаді залучили додаткові сили поліції та військових.

"Для підприємців графік роботи до 22:00 лише, без гучної музики, без розважальних заходів.Громадські місця, які приймають відвідувачів повинні забезпечити безпеку, але в нашому регіоні їх дуже мало, бо висока кількість поверхневих вод, не пристосованість торговельних місць, це вказує на те, що в нас укриттів дуже мало", – розповів Сергій Карпук.

Читайте також