На всій території Рівненщини запрацювала цілодобова гаряча лінія через коронавірус

Сьогодні, у суботу, 14 березня, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль провів терміновий селектор за участі медиків, голів РДА, ОТГ, правоохоронних органів, прикордонників,  представників залізниці та ДСНС, голів районних техногенних штабів у зв‘язку з ситуацією довкола коронавірусу. Вони спільно обговорили шляхи запобігання поширенню коронавірусної інфекції та введення обмежувальних заходів на території області.

Так, в ході зустрічі прийняли рішення запустити цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА та гарячу лінію, яка почала працювати вже сьогодні. Номер гарячої лінії 0 800 500 078. Зателефонувавши в кол-центр в будь-який час доби, кожен мешканець може отримати всю необхідну інформацію щодо протидії коронавірусу. До слова, такі ж штаби будуть діяти і в кожному районі.

За першу годину на номер гарячої лінії надійшло шість дзвінків. Люди запитують, як не захворіти на коронавірус, що робити, якщо сімейний лікар не бере слухавку. Інформують про сусідів, які нещодавно повернулися з Італії і не перевірялися в медиків.

Оператори кол-центру надають всю необхідну інформацію щодо протидії коронавірусу. А важливі повідомлення, що потребують перевірки та втручання, передаються на опрацювання відповідним службам.

- В цій ситуації нам потрібна жорстка дисципліна і чіткі скоординовані дії всіх нас. Кожен на своєму рівні повинен відслідковувати ситуацію і діяти в рамках закону. Якщо влада вводить обмеження – значить вони потрібні і їх необхідно виконувати. Адже наша мета – максимально спрацювати на випередження, аби  вберегти життя кожного з нас. Цей непростий період пройдемо гідно. Розумію, що COVID-19 навряд чи омине Рівненщину. Але до цього виклику ми готові 24/7. Робимо все можливе, щоб пандемія коронавірусу для нашого краю минула якнайм'якше, - зазначив голова РОДА Віталій Коваль.

Гаряча лінія діятиме цілодобово до 3 квітня, тобто упродовж оголошеного в Україні карантину.

Крім того, медики наголошують на самоізоляції як одному з найкращих способів вберегтися від хвороби. Особливо це стосується тих, хто повернувся з-за кордону. Вони повинні постійно контактувати із своїм сімейним лікарем. Також жителям області варто уникати масових скупчень людей. А батькам треба пам’ятати, що карантин – це не канікули.

Нагадаємо, відповідно до рішення протиепідемічної комісії при РОДА, з 12 березня всі навчальні та позашкільні заклади освіти закриті на карантин. Заборонені і масові заходи, на яких понад 200 учасників. Також, за словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Володимира Лазарчука, проведено роз’яснювальну роботу щодо дезінфекції у всіх закладах торгівлі. Більше того, з понеділка закриють усі речові ринки. Надіслані листи щодо проведення постійних дезінфекцій у транспортних засобах всім перевізникам Рівного та області. За таким принципом працює і залізниця. Постійні скрінінги температури проводять і на прикордонних пунктах в регіоні. До слова, вчора на засіданні РНБО вирішили, через два дні закрити в’їзд іноземців до України.

Додамо, що в Україні станом на сьогодні зареєстровано 3 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, один з яких – летальний: вчора від цієї недуги в сусідній Житомирській області померла 71-річна жінка.

Читайте також