На яких дорогах Гощанської громади поменшає вибоїн та ям

На Рівненщині на багатьох автодорогах ям та вибоїн стільки, що не потрібно установлювати лежачі поліцейські. У Гощанській громаді теж є проблемі зі станом окревих доріг. Однак, керівництво громади працює над тим, щоб якість полотна покращити.

Отож, на сайті Гощанської селищної ради повідомляють, які вулиці вже відремонтовані, а які - планують латати.

До складу дорожньої інфраструктури Гощанської громади входять 26,3 км дороги міжнародного значення (відтинок траси Київ-Чоп), 24,4 км – регіонального й міжрайонного сполучення (Рівне-Тучин-Гоща) та 157,6 км, або 18 доріг обласного підпорядкування. Решта 278,857 км, або 344 одиниці, – це вулиці та дороги комунальної власності, за стан яких безпосередньо відповідає Гощанська селищна рада.

Через обмеженість фінансових ресурсів на територіях колишніх сільських рад здебільшого проводився поточний ремонт окремих ділянок комунальних доріг. Ямковий ремонт, грейдерування та підсипання гравійно-щебеневої суміші не давали довготривалого ефекту, що постійно потребувало повторних робіт. У такому незадовільному стані комунальні дороги колишніх сільських рад Гощанського району перейшли 2019 року в підпорядкування об’єднаній Гощанській селищній раді. Щоправда, на капітальний ремонт окремих із них була виготовлена документація і отримано експертний висновок. Це зокрема дороги Матіївка-Мичів-Мощони-Воронів-Воскодави, Чудниця-Витків-Андрусіїв, Русивель-Майків-Жаврів-Бочаниця. Експертний висновок має й документація на капітальний ремонт покриття на вул. Незалежності в Гощі.

Загальна вартість робіт станом на 2019 рік становила 126 млн 771 тис. 553 грн. Зважаючи на значне здорожчання вартості матеріалів і робіт упродовж наступних трьох років, виготовлена 2019 року кошторисна документація потребує суттєвого коригування й збільшення фінансування в кілька разів.

У розпал літа Президент України Володимир Зеленський заявив, що ремонт транспортної інфраструктури не можна зупиняти навіть в умовах воєнного стану. Відтак були внесені певні зміни і в постанову Кабінету Міністрів України, яка на період воєнного стану в Україні зняла обмеження на капітальні видатки та дозволила використання бюджетних коштів на капітальний і поточний середній ремонти автомобільних доріг загального користування державного значення згідно із затвердженим переліком об’єктів.

Водночас перелік робіт, запланованих Гощанською селищною радою, зокрема першочерговий ремонт (аварійні, відновні роботи та експлуатаційне утримання) вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах, затверджує Рівненська обласна військова адміністрація.

Стан ремонтних робіт на сьогодні

Згідно з наданим Гощанською селищною радою переліком цьогоріч у РОВА було погоджено поточний дрібний ремонт і експлуатаційне утримання 11 вулиць на території громади, - каже Гощанський селищний голова Микола Панчук. - Це вулиці Незалежності, Шевченка, Застав’я, Павлова, Наливайка, Соборна, Староєврейська в Гощі, В. Клімчука в Бочаниці, Шкільна - у Дроздові та Хабарська - у Симонові. Станом на сьогодні ремонт не відбувся лише на вулиці Незалежності та Староєврейській. Решта вулиць із цього переліку відремонтовані.

Проведення ремонтних робіт в умовах воєнного часу також має свої особливості і регламентуються правилами проведення спрощених закупівель або відкритих торгів. Тобто, спрощену закупівлю товарів чи послуг можна проводити, якщо їхня вартість становить від 50 до 200 тис. грн. Власне, саме ці умови дали можливість виконати поточний дрібний ремонт та провести експлуатаційне утримання вищезгаданих вулиць. Як зазначають на сайті Гощанської селищної ради, у результаті спрощених закупівель щодо кожного з об’єктів, де очікувана вартість послуг становила по 195 000 грн, а загальна - 585 000 грн, удалось зекономити 13 668 грн.

Якщо ж вартість робіт становить понад 1 млн грн, тоді застосовуються умови відкритих торгів - основної і найчастіше вживана процедура закупівель.

Ремонт дороги по вулиці Незалежності

У Гощанській громаді відкриті торги передбачали закупівлю послуг щодо поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання вул. Незалежності в Гощі. Її ремонту вже давно чекають власники автотранспорту. Згідно з виготовленою ще у 2019 році проєктно-кошторисною документацією, вартість капітального ремонту цієї вулиці уже тоді становила 36 млн 861 тис. 805 грн. Аби хоч якось поліпшити стан дорожнього покриття, цьогоріч Гощанська селищна рада ухвалила рішення про проведення поточного дрібного ремонту вул. Незалежності очікуваною вартістю 1 200 000 грн. Відтак пройшли відкриті торги з участю сімох учасників.  Найбільш економічно вигідна цінова пропозиція, за якою визначили переможця, була позначена 699 999 грн.

Наступний етап тендерної процедури передбачав укладання угоди з переможцем та безпосереднє виконання робіт. Проте напередодні безпосереднього укладання угоди переможець відмовився від взятих на себе зобов’язань. 23 серпня було оголошено нового переможця – наступного учасника тендеру з найбільш економічно вигідною ціновою пропозицією 700 000 грн. Тож, гощанці плекають надію на те, що дорога у центрі Гощі скоро буде відремонтована.

Загалом, за опублікованими на сайті даними, на реалізацію заходів Програми розвитку та утримання комунальних вулиць і доріг Гощанської селищної ради на 2021-2022 роки передбачено 7 млн грн. Станом на початок вересня фактично використано 1268246,72 грн. Це без урахування вартості ремонтних робіт на вулиці Незалежності. На розвиток дорожнього господарства за 6 місяців 2022 року з бюджету Гощанської селищної ради було спрямовано 447,4 тис. грн.

Читайте також