На зариблення водойми Рівненщини планують виділити мільйон гривень

Фото - Rivnefish

За останні 30-40 років у водоймах повністю перебудувались основні популяції риб. На трофічному рівні домінують хижаки, планктофаги та частково бентофаги. Сьогодні на засіданні постійної комісії з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції розглядали Програму про збереження та відтворення водних біоресурсів, розвитку аквакультури, любительського і спортивного рибальства в Рівненській області на 2020-2022 роки.

Як розповів начальник управління Державного агентства рибного господарства області Сергій Бондар, особливої уваги потребує Хрінницьке водосховище.

«Маємо користувача там, який має дозвіл на спецводовикористання, який користується демидівською водою, обласними благами і він ніразу не зарибив Хрінницьке водосховище, а збитки… Він не виробляє стільки електроенергії, скільки він приносить збитків державі», - розповів Сергій Бондар.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін зазначив, що це питання вже піднімали на бюджетній комісії і наразі є шлях вирішення цієї проблеми.

«У нас є кошти природоохоронного фонду, плануємо виділити кошти на зариблення Хрінників. Бо там така риба, як толвстолоб, амур, повинна виїдати те, чим заростає озеро (природна меліорація, - авт.) на наступному тижні будемо розглядати питання і  давати пропозиції по зарибленню Хрінників. Мільйон коштів ми будемо пропонувати», - зазначив пан Подолін.

До слова, згідно із Програмою, яку планують затвердити на найближчому засіданні сесії Рівненської обласної ради, передбачено розвиток аквакультури рибоводними господарствами, розроблення наукового новітнього підходу до відновлення галузі шляхом контролю іхтіопатологічної ситуації, проведення селекційно-племінної роботи в господарствах, розвиток любительського і спортивного рибальства на водоймах загального користування за рахунок благодійних коштів громадських організацій рибалок-любителів.

Відтак, вважається, що основними причинами зменшення обсягів вирощування товарної риби суб’єктами рибного господарства є:

  • недостатнє наповнення водою водойм, що спричинило обміління та заростання нагульних та вирощувальних площ;
  • відсутність в області рибовирощувальних підприємств з вирощування якісного рибопосадкового матеріалу (коропа, рослиноїдних видів риб, судака, щуки, сома);
  • висока собівартість вирощеної риби (затрати на корми, рибопосадковий матеріал та висока плата за орендовані водні об’єкти);
  • недостатній контроль за якістю рибопосадкового матеріалу та епізоотичним станом водних біоресурсів.

Читайте також