На Житомирщині діти отруїлися чадним газом через генератор

У селі Тетірка на Житомирщині вночі 9 грудня через неправильну експлуатацію бензинового генератора в приватному житловому будинку отруїлися чадним газом двоє дітей.

Про це Суспільному розповіла начальниця сектору зв'язків зі ЗМІ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області Оксана Ковальчук.

За її словами, генератор був встановлений у прибудові до приватного житлового будинку, а діти перебували у ближчій до прибудови кімнаті. 

"Отруїлися чадним газом дві доньки господарів трьох та 16 років, – каже Оксана Ковальчук. – Наразі діти перебувають у реанімаційному відділенні Пулинської центральної районної лікарні Житомирського району. Стан потерпілих задовільний".

Оксана Ковальчук поінформувала, що під час зимового періоду за відсутності світла люди часто використовують генератори як джерела резервного електропостачання.

"На жаль, не завжди виконуються правила користування генераторами, а саме те, що його можна використовувати тільки на відкритому повітрі, – каже Оксана Ковальчук. – Заборонено встановлювати його у будівлі, тому що під час роботи виділяється чадний газ, що може призвести до отруєння".

У пресслужбі ДСНС пояснили, як користуватися генераторами, щоб не порушувати правил пожежної безпеки:

  • генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі, адже під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не має потрапляти до приміщення;
  • встановлювати генератор потрібно так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна) була не менше шести метрів: це важливо, тому що під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути;
  • заправляти генератор необхідно на відкритому повітрі й тримати паливо якомога далі (знову-таки через ризик пожежі).

Читайте також