Наскільки прозорими та чесними є місцеві ради Рівненщини

Коаліція «Прозорі ради» презентувала результати дослідження прозорості та вікритості Рівнеради депутатів Молодіжної міськради.

ВсеукраїнськаКоаліція«Прозорі ради»проаналізувала прозорістьроботи4 органів місцевого самоврядування області: Рівненської обласної, Рівненської, Дубенської, Здолбунівської міських рад. Дослідження проводилось у 16 місцевих радахІвано-Франківської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей. 17 квітня результати дослідження Рівнеради презентували на черговій сесії Молодіжної міської ради міста Рівного – консультативно-дорадчого органу, утвореного органом місцевого самоврядування. Окрім депутатів молодіжної ради у роботі сесії взяли участь секретар Рівнеради Сергій Паладійчук, керівник організаційного відділу Юрій Павлов та керівник контрольного відділу Микола Полюхович.

Дослідження на Рівненщині проводилось представниками ГО «Центр суспільних дій «Сівітас», а висновки та рекомендації щодо прозорості та підзвітності для рад підготували у ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос».

Зокрема, експерти проаналізували рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. Аналіз органів місцевого самоврядування полягав у дослідженні 3 критеріїв:чизакріплені вони в нормативно-правових актах рад, як виконуються на практиці та наскількизручні у користуванні.

На основі дослідження Коаліція «Прозорі ради» підготувала ряд пропозицій для органів місцевого самоврядування, виконання яких допоможе ще більше наблизитися до стандартів прозорості та відкритості, розширити можливості для громадян щодо впливу на прийняття рішень місцевою владою.

Серед рекомендацій для Рівненської міської ради містяться такі:

  • Визначити  постійну комісію та прописати для неї функціїз дійснення контролю за дотриманням процедури самостійного публічного оголошення про конфлікт інтересів міським головою, секретарем, депутатами міської ради;
  • Зменшити кількість підписів під вимогою проведення громадських слухань за ініціативою мешканців громади з 1000 до 250, за аналогією вимог до електронних петицій: для громад з населенням від 100 тисяч до 500 тисяч жителів - не менше ніж 250 підписів, як це рекомендовано в п. 2 Перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції»;
  • Зменшити кількість підписів, необхідних на підтримку місцевої ініціативи з 5000 до 250, як це рекомендовано у «Методичних рекомендаціях щодо розроблення статуту територіальної громади» Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;
  • Зменшити кількість підписів, що має набрати петиція на свою підтримку до 250 як це рекомендовано в п. 2 Перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції».

За словами координатора Коаліції «Прозорі ради» у Рівненській області Володимира Зиля, відповідні висновки та рекомендації вже надіслано Рівненській міській раді, відбувається процес їх обговорення та узгодження:

«Ми провели зустрічі з секретарем Рівненської міської ради Сергієм Паладійчуком, керівниками організаційного та контрольного відділів  - Юрієм Павловим та Миколою Полюховичем. Нам вдалось погодити ряд позицій. Вже найближчим часом з’явиться нова редакція Положення про постійні комісії Рівненської міської ради, де на профільну комісію будуть покладені функції запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Міська рада зараз працює над оновленням офіційного веб-сайту, тож очікуємо, що він буде більш зручним у користуванні».

За словами секретаря Міської молодіжної ради м.Рівного Іванни Романюк, депутати більш деталізовано ознайомляться із дослідженням та визначать ті аспекти, впровадження яких у місті є найбільш актуальним. У Центрі «Сівітас» запросили інші громадські організації долучатися до спільної роботи з використання методології дослідження щодо аналізу інших органів місцевого самоврядування у межах Коаліції «Прозорі ради».

Довідково: у квітні 2015 року було створено Всеукраїнську Коаліцію «Прозорі ради», метою якої є підвищення прозорості місцевих рад в України, що сприятиме зменшенню корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.

Впродовж 2015-2017 років Коаліція «Прозорі ради» вже охопила своєю діяльністю 76 органів місцевого самоврядування у Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, та Чернігівській областях. За цей час Коаліції «Прозоріради» вдалося підвищити середній рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень з 12% до 76%.

Захід відбувся в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також