Не контроль, а допомога: чи потрібні комунальним підприємствам Рівнеоблради наглядові ради?

Фото - відкриті джерела

Сьогодні в Рівному обговорили доречність створення наглядових рад на комунальних підприємствах Рівненської області. У червні 2016 року вступив у силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності», який передбачає порядок створення та функціонування незалежних наглядових рад при комунальних підприємствах. У Законі зазначено, що це дозволить  підвищити фінансову прозорість підзвітність підприємств. Незалежні наглядові ради, в межах своєї компетенції, формуватимуть стратегію розвитку комунальних підприємств  , контролюватимуть та спрямовуватимуть діяльність керівника підприємства, оцінюватимуть його роботу та обиратимуть незалежного аудитора для проведення перевірки. Це дозволить майже нівелювати політичне втручання в роботу КП, а також зменшити корупційні ризики.  

 

ГО «Центр суспільних дій «Світас» запропонував Порядок утворення, організації діяльності та ліквідації наглядових рад в комунальних підприємствах  Рівненської обласної ради. Фахівці також зазначили, яким комунальні підприємства можна рекомендувати створення таких наглядових рад – це КП «Рівнеоблводоканал» та КП «Рівненський аеропорт». Оскільки обидва перебувають у комунальній власності Рівненської обласної ради, саме депутати повинні затвердити створення такої наглядової ради.  Натомість у власності міської ради таких підприємств, аж 24.

«Підприємство відрізняється від закладу тим, що воно не отримує безпосередньо бюджетне фінансування, а воно повинно працювати на прибуток. Рада, яка створює наглядову раду, передбачає певні фінансові показники, якщо вони виконані відповідно до договору, то відповідно члени наглядових рад отримують певні кошти, з тих, які були отримані, як прибуток від підприємства», - зазначив голова Центру «Світас» Володимир Зиль.

До складу Наглядової ради пропонують включити 5 чоловік:

А ось експерт з питань антикорупції ГО "Центр політичних студій та аналітики "Ейдос" Гюнель Бабакішієва рекомендує укладати персональний  контракт із кожним членом наглядової ради окремо.

"Кожному члену наглядової ради, в залежності від його кваліфікації, виставляти певні індикатори. Укладається із ним договір, кожен рік людина звітує перед радою. Якщо рада задоволена його звітом, вона його приймає, якщо ні – то рада має повне право розірвати цей договір, адже людина не показує свою ефективність і не платити їй гроші за пророблену роботу, оскільки її не було", - зазначила пані Бабакішієва.

Також спеціалісти пропонують прописувати вимоги до наглядової ради кожного підприємства:

"Ми знаємо, що є підприємства-монополісти, які не можуть отримати прибуток, водоканали тощо, то тут ми ставимо за ефективність роботи наглядової ради саме, наприклад, підвищення якості надання послуг, зменшення скарг громадян. Тут ми маємо розуміти, що основний критерій – якість надання послуг. Якщо основним критерієм комунального підприємства є саме заробляння грошей, то звичайно треба говорити про підвищення прибутку, про зменшення заборгованості, про оптимізацію штату тощо", - зазначила Гюнель Бабакішієва

"Наглядова рада" – звучить дуже страшно, але 50% роботи її буде полягати в тому, аби допомогти підприємству.

Критерії, за якими вирішують, чи створювати наглядову раду:

  • Підприємства-монополісти;
  • КП, які мають в статутному капіталі більше 3 млн гривень;
  • КП, які мають річний оборот більше 10 млн гривень

За словами експертів, створювати наглядові ради на менші підприємства – нераціонально з точки зору бізнесу.

 

Читайте також