Не купуйте насіння цибулі – як отримати свій елітний посадковий матеріал

Якщо вирощувати цибулю класичним способом, то з моменту посіву до отримання "цибулі-чорнушки" проходить три роки:

  • перший рік йде на те, щоб отримати з насіння маленькі цибулинки, які ми називаємо сіянкою;
  • після посадки сіянки навесні наступного року, ми отримаємо велику цибулю;
  • на наступний рік ми отримаємо велику цибулю,а з неї - насіння.

Прискорені способи одержання насіння цибулі

Перший спосіб

У деяких випадках насіння можна отримати і на другий рік після посіву, наприклад, з пророслої цибулі-сіянки, діаметр якої перевищує 2 см. Оптимальний розмір сіянки для вирощування столової цибулі 1-1,7 см в діаметрі, а більші цибулинки майже завжди утворюють насіннєву стрілку.

Другий спосіб

Стрілкується сіянка в рік висаджування і в тому випадку, якщо її зберігали при температурі нижчій за 17 градусів або вищій за 25 градусів.

Третій спосіб

Отримати насіння цибулі на другий рік після посадки можна, якщо вирощувати цю культуру розсадним способом: виростити вдома розсаду цибулі, навесні висадити її на город, і до кінця літа рослини сформують великі цибулини, які після висаджування наступного року дадуть насіння.

Як збирати насіння цибулі

Збирати парасольки з насінням варто починати, коли коробочки ось-ось почнуть лопатися. Зазвичай це відбувається на початку чи в середині серпня. Для власної зручності краще зрізати насінневі коробочки з частиною стрілки, після чого складати їх у миску, щоб не втратити жодної дозрілої насінини. Потім видаліть залишки стрілок і залиште коробочки один-два тижні висихати. Коли вони висохнуть, можна добувати з них насіння.

Робота це досить важка: потрібно руками розминати парасольки, поки з них не вивільниться все насіння. Після цього варто вибрати великі рештки парасольок, а все, що залишилося в мисці, залити водою, добре розмішати і залишити хвилин на п'ять-десять. За цей час все повноцінне, якісне насіння опуститься на дно миски, а лушпиння і порожнє насіння спливе на поверхню.

Зберігання "цибулі-чорнушки"

Суху чорнушку краще пересипати в банку або паперовий пакет і зберігаю при кімнатній температурі. Слід знати, що найвищий відсоток схожості у того насіння, що було зібране минулого сезону. Проте з кожним наступним роком його схожість знижується, тому варто заготовляти "цибулу-чорнушку" щороку.