"Не несе в собі жодної художньої цінності": у міськраді Рівного відреагували на критику щодо знесення мозаїки

У міськраді Рівного відреагували на критику щодо знесення мозаїки на розі вулиць Соборної та Дубенської, відомої також як Стели дружби народів. 

Зокрема демонтаж стели розкритикували у спільноті Укранський модернізм. 

- Черговий випадок кричущого вандалізму — в спробах заробити легкі політичні бали міська влада Рівного демонтувала унікальну мозаїчну стелу.

Мозаїка зображувала дві жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини і Наддніпрянщини. Як рука піднялась?! - йдеться у заяві. 

Там також звинуватили рівненських чиновників у знесенні мозаїки "під шумок деколонізації": 

- Щоб якось виправдати акт вандалізму, влада розповіла байку про те, що стела була встановлена на честь дружби з Білоруссю, і взагалі то маркер радянської епохи.

Якщо комусь дві українки в національному вбранні здалися маркером радянської епохи, то в мене до цих людей багато питань.. і порада їхати на Москву, - додають у спільноті. 

Також демонтаж розкритикував дехто з коментаорів: 

- Я в шоці... Любила цю мозаїку. Краще б позбувались від кітчу, який у Рівному на кожному кроці, але ж для цього треба мати розум, - написала одна з користувачок. 

Як зазначають у міськраді Рівного, стелу демонтували на виконання рішення виконавчого комітету Рівненської міської ради "Про демонтаж символів радянського режиму". 

Там додали, що ця стела "не несе в собі жодної художньої чи культурної цінності і не є об’єктом культурної спадщини".

- Це штамповка радянського періоду, яка виготовлена конвеєрним способом. Подібних стел є чимало в різних районах області. - пишуть у міськраді. 

У повідомленні йдеться, що на Стелі були зображені українка та росіянка у стилізованих костюмах. Позаду був герб української радянської соціалістичної республіки. Повідомляється, що подібні стели використовували в якості агітації та пропаганди того часу.

- Тому зараз у місті їй точно не місце! - заявляють чиновники. 

Крім того, наголошують у міськраді, у громаді має виконуватися закон про декомунізацію, яким передбачено демонтаж усіх символіка тоталітарного режиму.

- Саме на виконання цього закону і проводяться подібні заходи, вже не вперше.

Впродовж року систематично у місті демонтували залишки радянської пропаганди, а не просто точково проводили знесення, - зазначають у повідомленні. 

Нині стела знаходиться на збереженні одного з комунальних підприємств міста. А в перспективі буде вирішено її подальшу долю. Зокрема вона може стати частиною музею тоталітарного режиму, який планують облаштувати на Пагорбі Слави

Читайте також