Не так, як на фото з Мальдів: чим небезпечний кар'єр біля Рівного?

Здолбунівський кар'єр крейди та суглинків добряче прославився за цьогорічне літо, в народі його прозвали "рівненськими Мальдівами". Не лише жителі Рівного, але й області їдуть туди, аби відпочити, позасмагати та покупатися у блакитній водичці. Та й фото тут можна зробити класні, молодь переважно за цим і їде. 

У мережі постійно з'являються світлини з водойми або місцевих краєвидів - покладів різних порід. Однак, нещодавно почали говорити про те, що "рівненські Мальдіви" засипають. В соцмережах навіть обурювалися, мовляв, нехай лишається така краса. Підприємство, яке орендує цю територію запевняє, що навіть просто знаходитися тут заборонено. Журналісти "Рівне Медіа" вирішили поцікавитися, чому та чим небезпечно відпочивати біля цієї водойми.

Чи не перше, що кидається в очі - шари пилу на рослинах. Пізніше нам розповіли, що хоч дороги і поливають, від пилу це не рятує. Місцеві тут полюбляють збирати обліпиху. 

"Ця водойма утворилася в результаті  добування крейди, вона видобута, а далі технічна рекультивація. Це технічна водойма, яка не використовується в інших цілях. Вся водойма буде засипана рекультиваційними грунтами згідно проекту. На даний момент буде засипано орієнтовано 23 гектари. Зважаючи на те, що крейда видобуваєтсья постійно, частина буде засипатися, а вода переходитиме далі просто. Для того, щоб засипати цю водойму нам знадомиться майже два місяці. Вже два роки тривають такі роботи. Потім тут будуть землі сільськогосподарського призначення", - начальник виробництва №1 ПП "Волинь-Цемент" Борис Царук.

Засипана частина водойми

Це приватна територія, яку взяло в оренду підприємство для видобування крейди та суглинків. Глибина водойми може сягати до 8 метрів, в окремих місцях, середня глиибна - 2-3 метри. 

Чому небезпечно тут купатися та й взагалі перебувати, запитуємо в начальника служби охорони праці та навколишнього середовища "Волинь-Цемент" філії  ПАТ "Дікергофф Цемент Україна" Олександра Чумака. 

"По-перше, він абсолютно не облаштований для купання, немає облаштованих спусків. Якщо трапиться нещасний випадок, доїхати до вас ніхто не зможе, оскільки дороги абсолютно не облаштовані. На території кар'єру знаходяться лінії високої напруги 6 тисяч вольт, які, у випадку обриву, можуть впасти як на грунт, так і у воду, що може вас смертельно травмувати. Електрика нікого не пошкодує!

Також додам, що великі брили крейди знаходяться на дні водойми. Якщо ви впадете в кар'єр, рятувальників тут також немає, спуски в сам кар'єр також небезпечні. Безпека починається у себе в голові. Не думайте, що з вами не може статися біда. 

Небезпека води криється в тому, що в основному це підземні води, які мають досить низьку температуру, на поверхні вода може бути приємної температури - 20-22 градуси, на дні ж - 10-16 градусів. У випадку різкого переохолодження, вас може заціпеніти і судоми можуть "атакувати" руки або ноги, людина може травмуватися, або не випливсти на поверхню.

Звісно, відразу помітно, що люди тут відпочивають.

Хто боїться плазунів, туди точно їхати не варто. Жабки, ящірки та гадюки можуть "прикрасити" відпочинок. На території кар'єру їздять великі вантажівки з тонами крейди, які просто неможуть призупитися різко, якщо зустрінуть вас на дорозі. 

Працівники підприємства розповідають, що не раз доводилося вивозити відпочивальників, які блудилися або ж просто стомлювалися. Також не один раз доводилося повертати охочих піти на кар'єр ще по дорозі, однак хитрі прослизають. Загальна площа кар'єру - 300 гектарів, а тому встановити повсюди паркан - проблематично. На зауваги охоронців відпочивальники не реагують. Щоправда, автомобілем вас туди не пропустять точно. 

Якщо щось станеться, хто буде відповідати?

"Ми не можемо відповідати за тих людей, які незаконно перетнули територію нашого підприємства, орендована територія, також наша територія. Ми не можемо відповідати за тих людей, які тут в принципі не можуть бути. В інших випадках, якщо людина буде відмовлятися покинути територію карєру, будемо викликати поліцію", - додав Олександр Чумак.

Ви можете сказати, а чому ж знаків немає? А знаки є, в деяких місцях були, як розповів Олександр Чумак, більшість з них познімали і покрали, або ж просто замазали глиною. Наші журналісти зустріли такі. 

Чи їхати туди за двома фото - вирішувати вам, але перш аніж планувати поїздку, зважайте на реальну небезпеку, яка там може зустрітися. 

Читайте також