Нестача коштів, застарілі препарати та платні послуги: як медреформа реалізується у лікарнях Рівного

В Україні 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи. Нині у Рівному всі медичні заклади підписали договори із НЗСУ. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому Віктор Іськів.

Пан Іськів розповів журналістам Рівне Медіа про безоплатне лікування у стаціонарах Рівного, перелік медпрепаратів, платні послуги та декларації з сімейними лікарями.

 «Всі наші міські заклади попідписували договори з НЗСУ. Кожен заклад – свої пакети медичних послуг. Одні більше, інші менше, але всі вже підписали. Поки що реального фінансування по наших розрахунках не достатньо. У плані безкоштовного лікування - що можемо, те стараємось зробити. Звичайно, грошей далеко не вистачає на все», - коментує начальник.

Проблемою медзакладів є обмеження переліком медичних препаратів, які передбачені МОЗ.

«Наші заклади обмежені нацпереліком. Тобто, є перелік медичних препаратів, які можна закупляти за державні кошти. Більше препаратів, які передбачені нацпереліком ми не можемо закупляти за державні кошти. Єдину умову зробили – якщо повністю всі потреби по нацпереліку забезпечені, то тоді можна вже купляти інші препарати. Проблема в тому, що у переліку насправді немає досить потужних і сучасних препаратів. Ті, що є, не зовсім користуються попитом», - розповідає Віктор Іськів.

Також, начальник управління охорони здоров'я Рівного розповів, що у медзакладах є перелік послуг, які залишились платними.

«Наші заклади стикнулися з тим, що вони будуть самі розробляти перелік платних медичних послуг. Точніше, він уже розроблений, але має пройти процедуру затвердження. У Міністерстві охорони здоров’я є постанова 1138, яка вже давно діє. У ній прописано, що може бути платно. На основі цієї постанови розроблялися усі тарифи. Тобто перелік є, але ще не було пройдено всі процеси затвердження і погодження", - прокоментував Віктор Іськів.

Із переліком платних послуг, передбаченим Міністерством охорони здоров'я, можна ознайомитись на сайті "Законодавство України".

Пан Іськів наголосив, що під час карантину мешканці Рівного та області можуть підписувати декларації з сімейними лікарями дистанційно.

"Пацієнт звертається у реєстратуру закладу, який йому підходить. Йому рекомендують які сімейні лікарі ще вільні. Він зв’язується з цим сімейним лікарем. Тобто, його скеровують і декларація підписується дистанційно по телефону", - зазначив начальник.

Читайте також