Об’єднання із селами чи приєднання до Рівного: у селі Городище знову вирішували долю громади

У неділю, 9 червня, в селі Городище Рівненського району відбувся круглий стіл, на якому обговорювали переваги та недоліки об’єднання в об’єднану територіальну громаду із селами Біла Криниця та Шубків, або ж приєднання до міста Рівне.

Жителі села Городище розділилися у своїх поглядах щодо цього питання. Частина виступає за створення ОТГ із Білою Криницею та Шубковом, інша – за приєднання до міста Рівне. Саме тому в кінці 2018 року провели офіційне опитування серед селян, у ньому взяли участь 1380 городищенців. Відповідно до результатів, 782 мешканці бажають створити ОТГ із двома іншими селами, 463 жителі – за приєднання до Рівного та 37 – за Шпанівську ОТГ.

Адвокат Юлія Щербяк пояснює, що іншого способу легітимізації думки більшості, як через розпорядження сільського голови і побудинкового обходу селян, а потім затвердження результатів – іншого немає:

«Це складна категорія справ, коли йдеться про інтереси не однієї людини. Коли дві людини мають конфлікт – їх складно примирити, а якщо це громада – це дуже складна категорія  справ. Крім цього круглого столу, коли ми запросили всіх учасників в одному місці, таких заходів ще не проводили. Ніхто не робить ніяких спроб примирити селян, а лише кожен відстоює позицію, яка не відображає думку більшості. Варто розуміти, що йдеться не про персоналії – сільського голову чи депутатів, а про громаду. Якщо опитали мешканців і більшість за Білокриницьку ОТГ, то цей аргумент не приймається. Незважаючи на результати опитування, процес не рухається. Чому так відбувається? На сьогодні демократичні процедури не дотримуються і бажання більшості не враховують.

Останній лист-відмова від ОДА ґрунтується на тому, що нібито адміністрація не дає позитивного висновку, бо є судові спори. Судові спори - це також вияв демократії, коли хтось не погоджується, він звертається до суду, але з приводу зупинення процесу об’єднання є вже рішення суду, яке набрало законної сили. Це постанова Рівненського апеляційного суду, де чітко написано, що відмовлено у запобіжному заході щодо припинення процесу об’єднання, оскільки прийняття рішень не буде мати незворотньої назви, процес об’єднання має тривати. Якщо на якомусь етапі суд визначить, що рішення, є незаконні чи щось інше – процес припиниться. Але зараз він має рухатися, це визнав суд».

Законом передбачено, що іншого способу легітимізації думки більшості, як через розпорядження сільського голови і побудинкового обходу селян, а потім затвердження результатів – іншого немає. Він пройдений».

Вчора ж, під час круглого столу, на який були запрошенні представники міської ради Рівного, сільських рад Шубкова та Білої Криниці, і обидві ініціативні групи і представники Центру місцевого самоврядування, селяни вступали в словесні перепалки та криками доводили свою правоту. Перед жителями Городища виступала голова Білокриницької сільської ради Тетяна Гончарук, яка розповіла про переваги створення ОТГ між трьома селами:

«Центром регіонального розвитку, фахівцями із бюджету прораховано, що майбутня Білокриницька ОТГ в складі трьох громад – фінансово спроможна. Є велика різниця у слові «об’єднання» та «приєднання». Об’єднання трьох громад дозволить зберегти старостинський орган у селі Городище, що дозволить зберегти сільську раду тільки в іншій назві. Це дозволить городищанам мати депутатів від кількості проживаючих, які будуть приймати участь у  вирішенні всіх питань. Першочерговим вбачаю завершення будівництва дитячого навчального закладу, що дасть можливість здобувати дошкільну і шкільну освіту усім десятьом населеним пунктам на місцях. Майбутня ОТГ має створити комунальне господарство.

Одним із пунктів важливості створення ОТГ є створення власних Центрів безпеки. У Білій Криниці в минулому році був відкритий перший у Західному регіоні Центр безпеки з добровільною пожежною командою і ми готові розширити цю галузь. За необхідності, створимо філії ЦНАПів у селах, де ми з вами вважатимемо за потрібне. На сьогодні Білокриницька сільська рада готова надати вашим школярам інші форми навчання – секції, гуртки тощо.

Першочергове завдання – транспортне забезпечення, один підприємець уже запитує, чи ми ОТГ і готовий їздити по нашій майбутній ОТГ. Ми би, можливо, й не об’єднувалися, але досвід тих громад, які це зробили раніше, говорить про те, що кроку назад немає і це правильний крок».

Пізніше перед селянами Городища виступив секретар Рівненської міської ради Сергій Паладійчук, який розповідав про переваги приєднання до міста, зокрема про те, що упродовж трьох років село отримає 30 мільйонів гривень на розвиток:

«Якщо ваше село буде об’єднане з Рівним, воно не стане мікрорайоном міста, воно залишиться селом Городище із усіма юридичними вашими можливостями. Городище – це нормальне, хороше село, але воно заробляє менше. У випадку об’єдання Рівного з Городищем рахується дохід на одного мешканця ОТГ, на мешканця ОТГ. Цілком логічно, якщо ми об’єднаємося, відповідно, оця реверсна дотація – її або не буде, або вона буде менша. Фактично, ми ці гроші не в Київ віддамо, а віддамо вам».

Наразі громада села Городище готова вийти на міжнародну трасу та перекрити рух транспорту через гальмування процесу об’єднання у Білокриницьку ОТГ.

Читайте також