Останні дні Нацбанку на Рівненщині

 Як працює система

Економіка будь-якої країни не може діяти без фінансів, а фінанси - без економіки. Банки – це основа фінансової системи. Залучені кошти надають тим, хто їх потребує, розпочинає чи розвиває бізнес. Здорова фінансова система оздоровлює економіку. Якщо вона страждає, то це, в кінцевому результаті, дзеркально відбивається на рівні життя кожної людини. Українці схильні до накопичення, принаймні, більша частина і, незважаючи на всі кризові явища, відкладають свої кошти в банках. Це є великим позитивом і для людей, і для держави, але за умови здорової фінансової системи.

«Смерть» банків

Зараз банки «лягають» або їх ціленаправлено «ложать», не дивлячись на людські інвестиції. Це один із чинників, чому саме українська економіка не розвивається. Аби «покласти» банк потрібно небагато, достатньо публічно оголосити, що, скажімо, діяльність якогось банку знаходиться у ретельному вивченні. Після цього люди починають звідти забирати свої вкладення, а позичальники не встигають повертати так швидко кошти, бо, як правило, депозити залучаються від трьох місяців – до одного року, а кредити видаються на строк від 1 до 10 років.

От і виходить, що через нестачу готівки банк втрачає рівень ліквідності, виникають проблеми з платежами, і він «лопає». Коли держава анонсує, що з якимось банком проблема, то це рівноцінно тому, що почався його «похорон». Це стосується усіх банків, навіть найпотужніших. В Україні та на Рівненщині, зокрема, за останній рік припинили свою діяльність близько 80 банків. Всього за останні кілька років на Рівненщині зникли установи банків «Надра», «FIDOBANK», банку «Фінанси та кредит» та інших.

Мабуть, переважна їх частина ще могла б функціонувати. Але професійних кроків для їх підтримки зроблено не було. Такі процеси можуть свідчити про перерозподіл власності у державі між великими політичними українськими «капіталістами».

Гроші з «мертвого» банку

Проти великої маси звичайних людей політики не попруть, адже вони є їх електоратом. Тому для того, аби повернути людські депозити з «мертвого» банку, держава виділяє гроші із Фонду гарантування вкладів. Хоч в ньому вже давно немає ні копійки, але звідти гроші видаються. Як правило, вони уявні та нічим не унормовані. Після таких видач кожен житель України через рік стає набагато біднішим. В тому числі і ті, які «повернули» свої вклади через Фонд.

Повертаються суми менші за 200 тисяч гривень (вони формують, як правило, близько 90% портфелю депозитів фізичних осіб). Кошти понад 200 тисяч гривень та гроші підприємств (підприємців) не повертаються, бо їх не вистачає.

У схожу ситуацію двічі потрапляв відомий фотограф Олександр Харват:

Читайте також