Острівець прадавнього Полісся: що відомо про одне з найбільш недоступних озер Рівненщини

Блакитним намистом у різноманітті Нобельського парку виділяються озера. І серед них озеро Липенське чи не найбільш недоступне, хоч розташоване воно зовсім поруч з місцем людської господарської діяльності.

Повідомляють на Фейсбук-сторінці Нобельського національного природного парку.

Знаходиться воно в північній частині парку між селами Комори і Дубчиці. Водойма має звивисто-видовжену форму, яка з висоти пташиного польоту нагадує витягнуту п’явку. Оточена з півдня Коморською меліоративною системою, на заході – річками Гнила Прип’ять й, частково, Стоходом, а з півночі – річкою Прип’ять, й приурочена до місцевості низької заплави Прип’яті. З огляду на особливості гідрографічної мережі, що оточує водойму, виділити водозбір озера досить складно.

Береги тяжко доступні, болотисті, мулисті, зарослі густим очеретом. Площа водойми невелика – близько 9 га. Довжина – 2,2 км, максимальна ширина – 60 м, середня глибина – 1,6 м. Дно озера мулисте, хоча донні відклади сапропелю невеликі і займають площу у 5,2 га. Запаси мулових осадів становлять 7,0 тис. м3. З усіх озер Нобельського НПП Липенське має найменший об’єм водної маси – усього 74 тис. м3. Для прикладу, у Нобельському озері водна маса становить 269923 тис. м3.

Липенське озеро зручне і привабливе для гніздування водоплавних птахів. В густо зарослих берегах виводять свої потомства дикі гуси, качки, лебеді й інші птахи. В теплі зими деякі види водоплавних залишаються на зимівлю, а ще зупиняються перелітні з півночі. Пташине царство тут не замовкає цілий рік, а особливо вражаюче воно ранньою весною, коли весь простір наповнений пташиним співом аж до горизонту.

Липенське озеро багате на іхтіофауну. Рибний світ представлений традиційними для поліських водойм видами риби: щукою, краснопіркою, окунем, в’юном, лином, червоним карасем й іншими видами.

"Дістатися Липенського озера непросто, адже вся навколишня місцевість – болото, трясовина, густо зарослі кущі лози, поміж яких знаходяться високі чубаті купини. Без провідника марно вирушати в дорогу. Ця водойма, як і місцевість навколо неї, є острівком прадавнього збереженого поліського довкілля. На березі Липенського озера не влаштовують відпочинку, не розбивають стоянки з наметами і не купаються. І навіть рибалки тут нечасті гості. Сама природа береже цю водойму від надмірного людського впливу. І це – виняткова особливість цього водного об’єкту на території парку", - йдеться у повідомленні.

Читайте також