Освітні заклади Рівненщини будуть публікувати інформацію про видатки онлайн

фото ілюстративне

ОСВІТНІ УСТАНОВИ РІВНЕНЩИНИ СТАЮТЬ ПРОЗОРІШИМИ ТА ІНФОРМАЦІЙНО ВІДКРИТИМИ

Ще 2 листопада 2017 року під час наради з керівниками обласних управлінь освіти міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголосила на обов’язковості оприлюднення школами фінансової звітності щодо фінансових надходжень та витрат закладу, незалежно від того, чи йдеться про державні кошти, чи про благодійні внески батьків.

Вже зараз на сайтах усіх шкіл має бути розділ з інформацією про використання позабюджетних коштів, бухгалтерські звіти про надходження та видатки шкіл, а також річні плани закупівель. Проте ця інформаціє не дає розуміння тогокому, скільки і за які товари та послуги було сплачено закладом освіти.

Аби повпливати на існуючий статус-кво 11 квітня 2018 року представники громадськості виступили перед освітянами області з презентацієюрозробленого командоюГ О «Центр політичних студій та аналітики«Ейдос»додаткуPaywatch, який допомагає контролювати витрати бюджетних установ.

Нагадаємо, що програмне забезпечення дозволяє розмістити візуалізацію видатків на будь-якому сайті. Модуль надає можливість проводити фільтрацію за 10 найбільшими отримувачами коштів, датою, призначенням платежу, отримувачами та сумою транзакції, експортувати обрану інформацію в MSExcel.

Зусилля громадських активістів не були даремними. Сьогодні інтерактивну систему візуалізації витрачання бюджетних коштівна своїх сайтах розмістили управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, відділ освіти, культури, молоді та спорту Клесівськоїселищної ради, відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Смизькоїселищної ради та Мащанський ліцей Малолюбашансьої сільської ради.

Начальник управління освіти і науки РівненськоїОДА Григорій Таргонськийзазначив, що «це надзвичайно корисний додаток, який дає можливість громадськості слідкувати за рухом бюджетних коштів. Ми будемо на наших нарадах пропонувати директорам шкіл розмістити його на своїх сайтах, адже це дозволить у повній мірі виконати положення статті 30 Закону України «Про освіту».

На запитання про доцільність розміщення додатку Paywatch на сайтах освітніх установ начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Смизької селищної радиВікторіяКостюк відповіла наступне:

«У період реформування освітньої галузі досить актуальним вважаю максимально відкриту і прозору діяльність закладів освіти в ОТГ, що дозволить налагодити довіру між батьками та органами місцевого самоврядування, а також забезпечити громадський нагляд за використанням фінансових ресурсів».

Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.

ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і координує впровадженням проекту в Рівненській області.

Читайте також