Оздоровлення тіла, розуму та духу: на Рівненщині військові можуть займатись іпотерапією

У Рівненській області розвивають всесвітньо визнаний метод реабілітації після різноманітних захворювань, досягнення стійкої ремісії та соціальної адаптації – іпотерапію. Іншими словами – це лікування за допомогою верхової їзди на коні під наглядом лікаря іпотерапевта або ж спеціально навченого інструктора верхової їзди

Головна специфіка іпотерапії у тому, що заняття відбуваються без сідла. Людина сідає на коня, який оснащений вальтрапом та має спеціальні ручки. Під час ходьби кінь має своєрідну амплітуду рухів. Біомеханіка руху тварини має вплив на центральну нервову систему, психоемоційний стан, м’язи, хребет людини. Природньо кінь має вищу температуру тіла. При контакті з ним під впливом тепла м’язи стають м’якшими, тіло розслабляється.

У Рівненській області відвідати такі заняття можна на базі Мирогощанського комунального закладу «Вільні» на Дубенщині.

Керівниця КЗ «Вільні» Катерина Трофіменко розповіла, що нині команда активно розвиває іпотерапію як вид реабілітації для військових та дітей із інвалідністю.

«Наразі ми активно впроваджуємо цей напрямок для військових, для діток, які потребують реабілітації. При проведенні занять залучаємо своїх працівників та при потребі запрошуємо спеціалістку з Рівного. Є люди, які приїжджають до нас не для занять із іпотерапії, а аби погуляти, розслабитись, проїхатись верхи. Це анімалотерапія. Люди можуть погуляти стайнею, погладити коней, погуляти з ними. Можна під наглядом наших спеціалістів проїхатись верхи, - розповідає Катерина Трофіменко. - Контакт із кіньми має досить позитивний вплив: у нас були дітки, які не розмовляли, але після контактування із поні вони почали говорити свої перші слова».

Заняття іпотерапією сприяють розвитку таких особистісних якостей, як уважність, швидкість реакції, подолання страхів, порятунок від агресії, збудливості нервової системи, замкнутості, депресії.

Нині у Мирогощанському КЗ 27 коней, п’ятеро з них – поні. Сюди можна приїхати як для занять іпотерапією, так і для анімалотерпії – погуляти стайнею, погладити і погодувати тварин і просто відволіктись від своїх турбот.

«Кінь – це та тварина, яка завжди розуміє і готова вислухати, вони дуже розумні. Не всі хочуть ділитись із психологами своїми проблемами, не всі хочуть розповідати навколишнім про свої проблеми, а ось із конем можна розслабитись. Ці тварини дають гарну віддачу. Це гарно психологічно розслабляє, знімає стрес. Психологічної реабілітації потребують не лише військові, а кожна друга людина. До нас приїжджають військові, дехто про це не розповідає. Вони приїжджають як звичайні відвідувачі, вже в ході прогулянки, в ході розмови вони говорять про те, що військові, що хочуть просто поспілкуватися з твариною».

Також у кінно-спортивному клубі можна проводити фотосесії, кінні прогулянки, брати уроки верхової їзди. Прогулятись стайнею і погодувати коней можна у будь-який робочий час і на вихідних. Все інше радимо за попереднім записом.

Контактні дані: 098 783 36 60. Адреса: вул. Лісова,1, село Мирогоща Перша Дубенського району Рівненської області.

Кінно-спортивний клуб у соцмережах: Інстаграм, Фейсбук.

 

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також