Озера, ставки та кар`єри: де відпочити на Рівненщині

У серії матеріалів «Що варто відвідати на Рівненщині» ми розповідаємо про визнані і захоплюючі місця у нашій області, які варто відвідати. У першій частині розповідали про замки, палаци і костели. Сьогодні ж хочемо більше розповісти про озера, джерела та кар’єри. Ці місця облюбують ті, хто любить пейзажі, тишу, хоче провести час із сім'єю і порибалити.

Базальтові стовпи

Це унікальне природне диво, розташоване в урочищі Іванова Долина, поблизу сіл Базальтове, Берестовець, Новий Берестовець Костопільського району Рівненської області. Базальтові стовпи вважаються пам'яткою місцевого значення з 1972 року. Це єдине на території України яскраво виражене стовпчасте залягання найпоширенішої гірської породи – базальтів.

Загалом «Базальтові стовпи» являють собою природні колони, що мають чотири, а то й вісім граней. Цікава властивість стовпів – прямий рівний розкол. Пам’ятка має велике наукове значення і цікава для дослідників стратиграфії, петрографії, мінералогії, палеовулканізму. Крім базальту в заказнику представлені такі мінерали  як адуляр, азурит, барит, борніт, гематит, кальцит, кварц, марказит, мідь самородна, пірит, хлорит, халцедон тощо.

Сам же заказник «Базальтові стовпи» створили на базі Івано-Долинського родовища базальтів, яке складається з п’яти кар’єрів. Частина кар’єрів вже підтоплені. Зокрема таким є кар’єр № 3 – основний у заказнику. Відомий цей кар’єр своєю мальовничістю: базальтові стовпи та вода посеред якої виділяється у формі серця острівець, названий місцевими «Островом кохання». Милуватись базальтовими стовпами можна в двох кар’єрах.

Озеро Нобель

Найбільше озеро Рівненщини розташоване поблизу сіл Нобель, Дідівка та Котира Зарічненського району. Цю водойму вважають перлиною Полісся, адже, крім своїх пейзажів, багатства природи, поліського колориту та спокою, це місце славиться піщаними берегами й дуже чистою, м’якою водою. Саме озеро має три відокремлені острови й оточене лісами. Взимку замерзає.

Озеро Нобель привертає увагу рибалок України великою різноманітністю риби. Особливо вихваляють тут щуку, сазана, ляща, карася, окуня. На берегах гніздуються дикі гуси, качки та інші птахи.

Біле озеро

Воно є другим за величиною, після озера Нобель, на Рівненщині. Відомий геолог та географ Павло Тутковський запевняє, протягом найбільшого в історії Землі Дніпровського зледеніння, територія, де нині розташоване Біле озеро, була місцем дії льодовика. Саме тому тут такий багатий рельєф із єдиними на Рівненщині озами (піщано-гравійними валами). За словами вченого, тільки тут можна побачити унікальні реліктові рослини льодовикового періоду. Біле озеро має овальну форму, і середня його глибина складає 10 метрів. Вода тут дуже прозора – легко можна роздивитися риб та водорості. Біля водойми є бобри, ондатри, дикі качки, ящірки та інші представники фауни Полісся. Раніше в озері водилося багато раків, які, як відомо, в брудній воді не живуть. Крім того, цікавим мешканцем Білого озера є вугор річковий – це риба, яка зовні дуже нагадує змію.  

Про незвичайну воду Білого озера вже давно відомо за межами регіону. У цій водоймі високий вміст гліцерину, і це робить її цілющою. Якщо провести на Білому озері хоча б день, невеликі ранки помітно затягнуться, а шкіра стане м'якою. Після купання в цій воді волосся стане слухняним і шовковистим – не буде потреби мити його шампунем.

Влітку на його березі важко знайти місце для відпочинку – озеро дуже популярне серед мешканців Рівненської та сусідньої Волинської областей. А мальовничі краєвиди довкола не залишають байдужим жодного мандрівника. Відпочинок на Білому озері для тих, хто любить гарні пейзажі, тишу й природу.

Озеро Воронки

Розташоване в межах Володимирецького району Рівненської області, на захід від села Воронки. Це одне з найчистіших озер Полісся, на його берегах росте ряд рідкісних рослин, що занесені в Червону книгу України. Саме озеро займає площу 21 гектар. Вода в ньому чиста, має лікувальні властивості, гліцеринова, з невеликою мінералізацією. Тут знайшла собі прихисток така рідкісна рослина, як молодильник озерний – ровесник динозаврів. Та й берег цього озера незвичайний: лише в одному місці є невелика смуга піщаного пляжу, більша ж його частина оточена хитким плавом різної ширини.

Навколо озера — смуга осоково-сфагнового болота. Трапилася тут і дуже цікава знахідка: у прибережній смузі виявлено непоказну на вигляд рослину — ситник бульбастий. Це нове для України місцезнаходження рідкісного західноєвропейського виду.

Хрінницьке водосховище

Хрінницьке водосховище створене у 1957 році на річці Стир. Площа його становить 2,5 квадратного кілометра. Розташоване біля села Хрінники Демидівського району. Відстань від Рівного - 74 кілометри. Глибина Хрінницького водосховища сягає шести метрів, у  ямах та руслі річки є і більше.

Тут водиться близько 28 видів риб: щука, окунь, лящ, плітка, краснопірка, сом, сазан, плоскирка, карась сріблястий тощо. Є бази для відпочинку, приватні садиби, санаторій, а також прокат човнів і катамаранів.

Голубе Озеро

Коплище, Каменаха, або Голубе озеро – так називають водойму на межі Сарненського та Рокитнівського районів. Вона має глибину до 30 метрів. Це озеро відоме блакитною та чистою водою. Озеро оточене густими зеленими лісами. Місцеві жителі кажуть, вода з озера має лікувальні властивості, зокрема допомагає при захворюваннях шкіри та поліпшує настрій.

У 60-х роках тут добували граніт. Після того, як видобуток каменю припинили, кар’єр затопили водою. Поблизу пляжу розташовані альтанки, волейбольний майданчик, мангали, дитячі гірки та каруселі.

Чорне озеро

Чорне озеро, або ще його називають Запрудське, розташоване біля села Бишляк Володимирецького район. Розміри озера - 550 на 400 метрів. Родзинкою озера є вклинений у нього сосновий півострів.

Це місце має свою легенду про неймовірне кохання двох молодих людей, яке розлучила смерть дівчини. А гірка туга хлопця зробила це місце чорним. Від цього походить назва озера. Цю водойму туристи відвідують рідко. Тому природа тут майже недоторкана.

Островатське озеро

Островатське озеро – іще одна перлина Володимерецького району. Це озеро карстового походження знаходиться біля села Великі Телковичи, в басейні річки Стир. Береги піщані, заросли лісом. Харчується водами джерел і атмосферними осіданнями. Взимку замерзає. Вода прозора, чиста, а дно піщане й пологе. Тут водяться щука, окунь, карась. На берегах - гніздування журавлів, лелек і диких качок. На цьому озері можна лишитись із ночілею у наметах.

Ставок у Щекічині

У Корецькому районі відпочити можна біля ставка у селі Щекічин. Його площа – 5 гектарів. Поблизу – ліс. Тут можна купатися, засмагати, рибалити, плавати на човні чи кататися на катамарані. Також є можливість романтично провести вечір у затишній альтанці, подихати свіжим лісовим повітрям, позбирати грибів, ягід і скуштувати смачного меду. Поруч знаходиться приватна садиба з мангалами, будиночками та парковкою для авто.

Освицьке озеро

Місце розташування – Зарічненський район, біля села Млинок. Схили озера пологі, максимальна глибина складає 5 метрів. Ширина озера 470 метрів, довжина 600 метрів. Загальна площа складає 0.29 квадратних кілометрів. Берегова смуга у північному напрямку суха, а на півдні і частково на сході заболочена вкрита лучним різнотрав’ям.

Ставок у Жобрині

Для тих, хто шукає варіанти відпочинку неподалік від Рівного, можна відправитися на пляж біля ставка, що знаходиться біля санаторію «Червона калина» у селі Жобрин.

Водойма доглянута, адже біля неї розташована відомий санаторій – «Червона калина». Неподалік іще один – «Лісова пісня». Вхід на територію пляжної зони платний. Також на території санаторію знаходяться два цілющі джерела з мінеральною водою.

Озеро Любенське

У чотирьох кілометрах від села Борове Зарічненського району знаходиться маловідоме озеро карстового походження – Любенське. Ширина озера 350 метрів, а довжина 750 метрів. Береги в основному заболочені і тільки на сході і на заході є місця для гарного відпочинку. Озеро багате рибою, а ліси ягодами. На цьому озері можна організувати ночівлю у наметах.

У третій частині серії матеріалів «Що варто відвідати на Рівненщині» ми запропонуємо унікальні витвори природи, які варті вашої уваги.

Усі фото та інформація - із відкритих джерел.

Анна Карпець.

Читайте також