"Пам`ятаємо! Не пробачимо!": в Україні ввели в обіг унікальну 20-гривневу банкноту

В Україні ввели в обіг нову пам'ятну банкноту номіналом в 20 гривень. 

Вона присвячена боротьбі України проти російських загарбників та увічненню сили духу українського народу, його стійкості, незламності та героїзму. 

Про це йдеться на сайті НБУ. 

За словами глаив НБУ Андрія Пишного, банкноту назвали "Пам'ятаємо! Не пробачимо!"

- Назву не треба розшифровувати, вона зрозуміла та близька кожному українцю. Вона промовляє: ми стоїмо і вистоїмо, переможемо, - каже Андрій Пишний. 

Пам’ятна банкнота номіналом 20 гривень вводиться в обіг 23 лютого, тиражем у 300 тисяч. 

Ця банкнота унікальна та не схожа на звичайні українські банкноти, адже має яскравий та виразний дизайн, виконаний вертикально.

Придбати пам’ятну банкноту можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Банкноти з першої частини тиражу будуть доступні для купівлі, починаючи з 24 лютого 2023 року.

Банкнота, окрім звичайних елементів захисту, містить і додаткові: 

  • полімерну стрічку шириною 12 мм з комбінованим оптично-змінним ефектом, який проявляється при зміні кута нахилу банкноти;
  • елемент, виконаний іридисцентною фарбою з перламутровим ефектом.

Розмір банкноти – 80 x 165 мм.

Основним зображенням лицьового боку пам’ятної банкноти є постаті трьох українських військових, які встановлюють Державний Прапор України (фото “Українські воїни підіймають прапор” автора Олександра Смірнова) на тлі фрагментів карти України та прапорів країн, які підтримують Україну.

Угорі – такі тексти українською і англійською (між текстами  лавровий вінок):

"24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу;

Під лавровим вінком розміщено напис: І на оновленій землі врага не буде… та полімерну стрічку, що містить: знак гривні, знак Національного банку України, шеврон Збройних Сил України, емблему Збройних Сил України та написи: Слава Україні! Героям Слава. 

Також на зворотному боці банкноти міститься напис: “Пам'ятаємо! Не пробачимо! Ніколи!” (під терновим вінком) та зображена своєрідна алюзія – стилізовані маки, що уособлюють криваві сліди від куль.

Створив дизайн цієї пам’ятної банкноти заслужений художник України Володимир Таран.

Читайте також