Пандемія COVID-19 може завершитися в 2022 році та перейти в сезонну хворобу - вчені

Пандемія коронавірусу може в деяких країнах завершитися вже в наступному році та перейти в сезонну хворобу. 

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Епідеміологи очікують, що країни, які перші вийдуть з пандемії, матимуть певне поєднання високого рівня вакцинації та природного імунітету серед людей, які хворіли на коронавірус. Це зокрема США, Великобританія, Португалія, Індія. 

Водночас вчені попереджають, що коронавірус - дуже непередбачуваний, який мутує та поширюється серед невакцинованого населення. 

"Ми вважаємо, що до кінця 2022 року настане момент, коли ситуація знову стане контрольованою із цим вірусом... коли ми зможемо значно знизити кількість важких випадків та смертей", - заявила очільниця експертної групи ВООЗ Марія Ван Керкхове. 

Очікується, що COVID-19, як і інші захворювання, такі як малярія, залишатиметься основним фактором захворюваності та смертності протягом багатьох років.

Інші вчені стверджують, що коронавірус буде поводитися більш схоже на кір, який досі викликає спалахи серед груп населення із низьким рівнем вакцинації. Треті вважають, що COVID-19 схожим на сезонне респіраторне захворювання, таке як грип. Або стане менш вбивчим, вражаючи в основному дітей, але на це можуть піти десятиліття.

Читайте також