Паперові карбованці часів окупації України німецькими військами

В історії України чимало кривавих сторінок. Одна з них – окупація німецькими військами. Звісно, в період німецької окупації випускалися для України і гроші. Це так звані карбованці УНР. Їх виготовляли в Німеччині та доставляли в нашу країну.

Головні особливості банкнот часів німецької окупації

Варто зазначити, що такі банкноти – мрія будь-якого боніста з України. Залежно від номіналу купюри, вона мала свій колір. Крім того, банкноти відрізнялися за розмірами. Чим вищий номінал, тим більші розміри.

Гроші випускалися у місті Рівне, де окупантами був створений Центральний емісійний банк. Нові гроші отримали назву рейхскарбованців. Радянські гроші, які використовувалися в Україні, мінялися по курсу один до одного. Причому власники коштів малі поміняти радянські гроші на рейхскарбованці якомога швидше (на обмін давали не більше ніж місяць).

Будь-яка купюра несе надзвичайну цінність для боністів, адже гроші випущені порівняно невеликим тиражем більше ніж 80 років тому. На вартість банкноти впливає:

  • стан грошей;

  • номінал;

  • рік випуску тощо.

Всього було випущено кілька мільярдів рейхскарбованців. Найбажанішою банкнотою для колекціонера є 2 рейхскарбованці. Річ у тім, що одразу після випуску основної партії купюр вагон із ними згорів, тому банкноти вважають дуже рідкісними та навіть унікальними серед колекціонерів. Звісно, це також впливає на вартість: купюри цього номіналу найдорожчі.  

Скільки коштують карбованці УНР  

Інтернет-магазин для колекціонерів Монітекс пропонує і карбованці УНР. Власники таких коштів можуть купити тут колекційні товари, а боністи – придбати нові екземпляри для своєї колекції.

Вартість рейхскарбованців УНР досить різна. Залежно від стану одна купюра коштує від кількох сотень гривень до кількох тисяч. Крім того, на сайті Monitex можна придбати повну колекцію банкнот УНР чи кілька купюр. Зазвичай така колекція коштує до 10 тисяч гривень. Хоча є і варіанти набагато дешевше. На сайті можна купити чи продати й інші колекційні предмети.

Читайте також