Перші в області: як у Костополі діє електронний квиток у транспорті

Костопіль став першим на Рівненщині містом, де впровадили електронний квиток на проїзд у громадському транспорті. 

Система почала працювати у місті наприкінці січня, повідомляє Суспільне. 

"Водію стало набагато краще, люди йдуть і їм зручніше набагато карткою розраховуватись. Помаленьку починають користуватися, бо не в усіх є картки, але користуються", - каже водій комунального автобуса Олександр Токарчук. 

Після купівлі комунальних автобусів в місті відмовилися від послуг приватних перевізників. Тоді й виникла ідея втілити в життя електронний квиток, розповідають у міськраді.

"Транспорт придбали у 2021 році, взяли в лізинг і вже тоді обговорювали питання, щоб реалізувати проєкт електронного квитка", - говорить заступник міського голови Костополя Юрій Кузнюк. 

Обладнання для оплати проїзду електронним квитком оператор надав безкоштовно, натомість місто платить йому відсоток з кожного квитка.

"10% від вартості квитка забирає оператор. Вигідно чи не вигідно — потрібно дивитися в комплексі. Бо при повному впровадженні системи ми будемо бачити кількість: реально здійснених перевезень громадян, кількість реально здійснених пільгових категорій перевезень, піки навантаження в розрізі дня, тижня, місяця", — розповідає начальник управління інфраструктури міськради Дмитро Гаврилюк.

Незабаром розпочнуть видавати пільгові картки, де доступними будуть 11 поїздок на місяць і які можна буде поповнювати в спеціальних терміналах. Після цього планують повністю перейти на безготівкову оплату.

"На сьогодні в нас можна розрахуватися безготівково банківською карткою, мобільним телефоном в якого є NFC, мобільним додатком, який дає можливість оплатити проїзд. Разом з тим додаток дає можливість громадянам подивитися, де рухається автобус, побачити розклад, зміни до розкладу", — додає Дмитро Гаврилюк.

Додамо, що появу електронного квитка у Рівному анонсують ще починаючи з 2014 року, проте далі розмов справа так і не дійшла. 

Читайте також