Підприємиця з Рівного несанкціоновано спожила газу на понад 100 тис грн

Рівненський апеляційний суд задовольнив позов АТ «Рівнегаз»» до підприємниці, яка несанкціоновано спожила газу на більш ніж 100 тисяч гривень. 

Про це повідомляє пресслужба Рівненського апеляційного суду. 

Так, у травні 2021 року працівники АТ «Оператор газорозподільної системи «Рівнегаз»» провели перевірку у нежитловому приміщенні в обласному центрі, яке орендувала рівнянка у фізичної особи-підприємця, та склали акт про несанкціоноване втручання в роботу газорозподільної системи: у приміщенні кафе були зірвані пломби на опуску до газових плит, кран на газовому стояку знаходився у відкритому положенні, відтак працівники розважального закладу продовжували готувати їжу для клієнтів.

Представники акціонерного товариства перекрили газ та знову опломбували газовий стояк.

За результатами засідання комісії з розгляду актів про порушення споживання природного газу Кодексу газорозподільних систем (далі — Кодекс ГРС), було визначено суму збитків, що підлягають відшкодуванню споживачкою природного газу в розмірі понад 107 тисяч гривень.

У вересні 2022 року акціонерне товариство звернулося до орендарки кафе з позовом про стягнення збитків.

Позивачка подала до суду зустрічний позов до відповідача за зустрічним позовом про визнання протиправним та скасування рішення засідання АТ «Оператор газорозподільної системи «Рівнегаз»» та акт-розрахунок не облікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості.

Місцевий суд відмовив акціонерному товариству, однак задоволив позовні вимоги позивача за зустрічним позовом.

АТ «Оператор газорозподільної системи «Рівнегаз»» оскаржило рішення суду першої інстанції до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на скасуванні оскаржуваної ухвали та ухваленні нового рішення про стягнення зі споживачки понад 107 тисяч гривень за несанкціновано спожитий природний газ.

Суд апеляційної інстанції апеляційну скаргу акціонерного товариства задовольнив та скасував рішення суду попередньої інстанції, висновки якого не відповідають обставинам справи, а також відмовив у задоволенні зустрічного позову рівнянки до АТ про визнання та скасування рішення.

У матеріалах справи є відомості, які надали свідки у справі, що рівнянка ще до укладення договору оренди та офіційної реєстрації як суб’єкт господарювання здійснювала господарську діяльність у нежитловому приміщенні кафе Рівного.

Позивач у справі за допомогою належних та допустимих доказів довів факт вчинення підприємницею, яка здійснювала без реєстрації господарську діяльність у нежитловому приміщенні кафе, несанкціонованого відбору газу.

Іншими словами — крала природний газ.

Приймаючи рішення, апеляційний суд взяв до уваги протокол та акт перерахунку не облікованого об’єму та обсягу природного газу і його вартості, виконаний інженером з метрології АТ «Оператор газорозподільної системи «Рівнегаз»», а також відео та фотоматеріалами пошкодження пломб на газовому стояку.  

Читайте також