Підприємство з Рівненщини серед ТОП-5 забруднювачів води в Україні

Найбільшими забруднювачами в Україні є промислові підприємства та водоканали. Про найбільш резонансні порушення природоохоронного законодавства торік на форумі "Україна 30. Екологія" розповів голова Державної екологічної інспекції (ДЕІ) України Андрій Мальований, інформують Коментарі.

 "Основні забруднювачі у нас комунальні підприємства — водоканали. Наприклад, такі підприємства як "Кривбасшахтозакриття", яке високомінералізовані води приймає й надалі скидає у річку Інгулець. Водоканали, розташовані по всьому басейну річки Дніпро", — сказав голова ДЕІ Андрій Мальований.

Андрій Мальований. Фото: Коментарі

До п’ятірки підприємств, які завдали найбільших збитків державі через забруднення водних об’єктів увійшли:

ТОВ "Кривбасшахтозакриття" — 2,5 млн грн за скид забруднених вод у річку Інгулець;

КП "Дубноводоканал" — понад 2 млн грн за скид недоочищених стічних вод;

ТОВ "Євро-реконструкція" — за перевищення добового ліміту забору поверхневих вод;

КП "Миколаївводоканал" — понад 0,5 млн грн за забруднення Інгул та грунту внаслідок каналізаційних скидів;

КП "Дніпроводоканал" — майже 300 тис. грн за порушення у сфері водних ресурсів.

Також справжня катастрофа для України — це формування великих сміттєзвалищ на річках, зазначив голова Держекоінспекції. Він наголосив, що деградація водних ресурсів найближчим часом може призвести до дефіциту питної води в Україні.

"Промислові стоки — неочищені, недоочищені стічні води наших комунальних підприємств та деяких водоканалів, розорювання сільськогосподарських земель та використання агрохімікатів і пестицидів — це не виключений перелік причин, які приводять до жахливої якості води", — наголосив Мальований.

Читайте також