Пішла з життя жінка-політв`язень родом з Костопільського району

У вівторок 15 вересня пішла з життя одна з найвідоміших жінок-політв'язнів Січеславщини, зв'язкова УПА, письменниця, активна громадська діячка Марія Засіменко-Бонацька.

Про це повідомили в Дніпровському товаристві політичних в’язнів і репресованих.

Марія Засіменко - Бонацька народилась 17 березня 1932 року у селі Трубиці Костопільського району Рівненської ї області.
Учасниця національно-визвольних змагань. Виконувала доручення УПА по пропаганді і зв’язках. Заарештована у віці 15 років і засуджена до 10 років сталінських таборів. В неволі отримала травму і стала інвалідом, через що звільнена достроково у 1954 році після 7 років перебування в таборах Мордовії.

Повернувшись в Україну на милицях, ця мужня жінка змогла перебороти хворобу, здобула освіту, вийшла заміж, народила двох синів і доньку. Згодом, перенесла ще тяжкі сімейні випробування: трагічно загинув син, передчасно пішла з життя від невиліковної хвороби донька.

Маючи фах бібліотекаря-бібліографа, Марія Созонівна працювала на різних доступних роботах, бо клеймо «ворога народу» не давало можливості реалізувати себе за спеціальністю. Довелось в житті бути і вчителькою, і інженером з інформації, і простою робітницею, і вихователькою в дитячому садочку.

В 1987 році пані Марія оформила пенсію, продовжуючи працювати. Лише у 1992 році вона була реабілітована. Марія Засіменко (Бонацька) є автором девяти книг прози і поезій. 

З 2014 року Марія Засіменко отримувала державну стипендію. 22 січня 2019 року нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ст.

Пані Марія померла на 88-ому році життя у місті Дніпро.

Читайте також