Питання зарахування до Клеванської санаторної школи вивчає обласна комісія

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Санаторні школи – для хворих дітей чи для еліти? Наприкінці серпня резонансу серед мешканців Клеванської ОТГ набула інформація про те, що багато дітей із Клеваня та довколишніх сіл зараховані у перший клас Клеванської санаторної школи для дітей з серцево-судинними захворюваннями. До того ж акцентовано, що ці діти у дитсадку були здоровими та не потребували особливого догляду.

Під час телефонних дзвінків в Рівненську облдержадміністрацію люди зазначали, що діти із звичайних чи малозабезпечених сімей не завжди можуть потрапити на навчання у заклад санаторного типу. Окремі батьки ж свідомо переводять туди дітей, адже там мало учнів у класах, цілодобове перебування дитини, п’ятиразове харчування та покращене медичне забезпечення.

Наказом обласного управління освіти та науки було створено комісію, щоб з’ясувати, як відбувається зарахування у санаторну школу і чи є порушення.

До складу комісії ввійшли освітяни та медики. На засідання комісії також запросили юристів і фінансистів, директорів Клеванського ліцею №1  та санаторної школи,  представників Рівненської обласної ради та Клеванської ОТГ, начальника обласної служби у справах дітей.

Було з’ясовано, що батькам, діти яких мають відповідні медичні покази та які зверталися з пакетом документів про зарахування у школу, не відмовляли у навчанні. Відповідно до діючих нормативних документів направлення в школу видається на основі медичної довідки ЛКК. Там наразі навчається 280 учнів. У цьому році сформовано два перші класи, учні яких навчаються за програмою НУШ. Дійсно, 94 відсотки дітей  1-го класу проживають у Клевані та навколишніх селах, а в деяких класах таких дітей 100 %.

Також присутні звернули увагу,що у рамках реформи освітньої галузі відбуваються зміни у функціонуванні санаторних і спеціальних освітніх закладів. У 2018 році внесено зміни у положення про санаторну школу, а порядок зарахування не змінився з 2003 року. Окрім того, в Україні впроваджується стратегія деінституціалізації, відповідно до якої відбувається реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, тож треба прогнозувати зменшення набору дітей до інтернатних закладів, подальше переведення таких дітей у загальноосвітні школи. Також в області працює мережа інклюзивно-ресурсних центрів, інклюзивні класи створені при школах, є домашнє навчання.

«Санаторна школа, насамперед, має бути для хворих дітей з усієї області, а не обслуговувати територію, наближену до школи. Негативний суспільний резонанс викликало те, що  в даній школі нібито навчаються діти еліти, це престижна школа для клеванської еліти, тобто вона не виконує функцію санаторної школи для всієї області. Наразі ми очікуємо новий порядок зарахування до школи, який на сьогодні у погодженні в МОН і МОЗ», - відмітила заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко.

Якщо ж батьки вважають, що порушуються їх права, то варто звертатися у Службу у справах дітей за місцем проживання, при райдержадміністраціях чи міськвиконкомах.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також