«Побилися на уроці перед дітьми»: у селі біля Рівного батьки не пустили дітей до школи через конфлікт між вчителями

На фото - Решуцька початкова школа

Батьки учнів, які навчаються у 1 і 2 класах Решуцької школи І ступенів Рівненського району, вже третій день не пускають своїх дітей у навчальний заклад здобувати освіту. Одна із матусь розповіла нашим журналістам, що змушені були піти на такий крок, адже дізнались, що 29 вересня просто під час уроку між собою побились дві вчительки. Батьків обурило, що це бачили діти.

«Ми не пустили дітей у школу, бо вчора (29 вересня, - авт.) сталась неприємна ситуація: вчительки 1, 2, 3, 4 класів побилися на уроці перед дітьми. Це недопустима ситуація, щоб це було на очах у дітей. Тому ми, що мали йти діти в школу, ми, батьки, вирішили піти і прояснити цю ситуацію. Конкретно прояснити нам нічого не вдалось. Одна вчителька говорить, що вона поступила правильно, інша теж себе вважає правою. А що і як насправді було… Сьогодні ця учителька побила свою колегу, завтра вона може зірватись на моїй дитині. Нам страшно вести дітей у школу, бо ти відпускаєш дітей у школу і не знаєш, яка вона прийде додому», - розповіла мама дитини, яка навчається у 1 класі, Оксана.

Ми зв’язались із обома педагогами, аби вони пояснили, що ж трапилось у той день. Як стало відомо, між ними конфлікт триває не перший рік. Ніна Назарчук була завідувачкою цього закладу більше 20 років.  У 2018 році її звільнили, а завідувати школою стала Тетяна Хуторянська (Скиданчук). Пані Назарчук була переконана, що її позбавили обов'язків не дотримавшись законодавства, тому подала до суду. У червні 2019 року вона виграла в апеляційному суді, тож, за її словами, повинні були негайно поновити на посаді. Після поновлення через два місяці звільнили знову. А керувати закладом продовжила пані Хуторянська. Втім, порозуміння жінки знайти не могли, це підтвердили обидві.

Ніна Назарчук описала свою версію подій у класі 29 вересня:

«Вона (Тетяна Хуторянська, - авт.) прийшла до мене у клас із документом, який можна було вирішити або на попередній 30-ти хвилинній, або наступній 20-ти хвилинній перервах. Вона прийшла, коли вже урок почався. Діти сиділи на уроці, у нас був третій урок, читання. Вона принесла документ – направлення на курси. В мене були питання по ньому. Я їх задавала, це потягло й інші питання. Потім справа дійшла до розкладу, який ми станом на 28 вересня не узгодили. Я була на лікарняному з 21 серпня. В мене була травма на руці. Потім ще 6 робочих днів я брала відпустку. Я вчора (29 вересня, - авт.) тільки попросила письмовою заявою в завідувачки, щоб вона показала мені ті документи, які стосуються мене як вчителя, що стосується моїх викладацьких годин. Тому що розклад складений був непрофесійно і неграмотно. Оплата праці повинна була бути за 20 годин викладацьких. А в розкладі було 22 години. Я їй сказала, що мене це не влаштовує.  

Вона користуючись тим, що вона наді мною стоїть, я тримаю розклад, вихвачує цей розклад і мне його. Я намагалась його назад забрати. Ми не билися, ми штурхалися. Я хотіла забрати, а вона не давала. У нас є методичний кабінет. Кабінет для того, щоб там бесідувати. А діти це все бачили, а діти малі, це 1 і 2 клас. Це мій клас і мої учні. Не прийшли сьогодні діти мого класу, не її класу. Вона потім пішла на двір, я зрозуміла, вона плакала, в неї були червоні очі. Вона сказала прибиральниці, щоб вона зайшла у приміщення. Урок іде. Той самий. В кінці уроку, за хвилин 10 до кінця, приїжджають двоє чоловіків і кажуть: «Діти, вийдіть із класу». Питаю, хто вони. Тоді мені пропонують вийти. Кажу, що в мене ще урок. І це все при дітях. Він на мене кричить. Не матюкливими словами, але дуже грубими, погрожує мені. Коли він почав кричати, я набрала номер кочегара і він все чув. Той чоловік викричався і вони пішли на двір. І тоді через хвилин 5 приїхала поліція».

Ніна Назарчук. Фото з особистої сторінки у ФБ.

Тетяна Хуторянська розповіла, як вона бачить ситуацію:

«У нас маленька школа, мало вчителів і на когось із них покладають обов’язки виконуючого обов’язки керівника школи. Дана вчителька весь цей час була виконуюча обов’язки. Потім у неї відбувся конфлікт із начальством і ці обов’язки поклали на мене, тобто, на іншу вчительку. Вона (мова про Ніну Назарчук, - авт.) почала то в суди подавати, то скарги писати, що з неї зняли обов’язки неправомірно. Доказувала різне і в неї почалась така війна, що вона не хоче підпорядковуватись мені, слухати. То їй документи не такі. Вже один конфлікт у нас був, а тут відбувся ще один на очах дітей. Її не влаштовував розклад, я розклад хотіла їй замінити і вона при дітях накинулась на мене просто з кулаками. Головне, що діти бачили це і це дуже прикро. Вона мене штурхала, можна сказати била, не в обличчя, не била, а так руками шарпала, за руки хапала і вже просто після першого конфлікту я намагалась не відбиватись, мені дуже прикро було, що діти це бачать, я намагалась її зупинити. Кажу: «Діти бачать» і покликала на допомогу прибиральницю. Вона тільки тоді зупинилась».

Тетяна Хуторянська. Фото з особистої сторінки у ФБ.

У поліції нам підтвердили, що виїжджали на виклик у школу, а на одну із вчительок склали адміністративний протокол за фактом дрібного хуліганства. Справу направили в суд.

У відділі освіти, культури, молоді та спорту Олександрійської сільської ради нашим журналістам розповіли, що про ситуацію знають, вже декілька разів відвідували школу. Начальниця відділу Ірина Клебан додала, що у випадку, якщо суд визнає дії Ніни Назарчук протиправними, їй буде винесена догана.

«Звичайно, ми як відділ відреагуємо, буде дана догана Назарчук Ніні Іванівні. Тому що вона порушила закон, перш за все – педагогічну доброчесність. Якщо потім буде рішення суду, то потім це буде підставою для винесення догани».

Щодо ситуації із відвідуванням дітьми школи, то Ніну Назарчук на певний час відсторонять від виконання посадових обов’язків як вчителя, так і класного керівника.

«Сьогодні ми були в школі і батьки вимагають відсторонити Назарчук Ніну Іванівну. Не хочуть до неї пускати дітей. Вони мотивують це тим, що вони бояться за здоров’я своїх дітей. Ми зробимо зараз заміну. Буде викладати інша вчителька. Дітки завтра ідуть на навчання. Поки розглядатиметься справа, Ніну Іванівну ... вона буде відсторонена від виконання посадових обов’язків як вчитель і класний керівник», - додала Ірина Клебан.

До слова, у школі навчаються лише 17 діток і частина з них три дні не брала участі в навчальному процесі. Вже завтра ця ситуація повинна бути вирішена.

Читайте також