"Поліцейський офіцер громади": 27 ОТГ Рівненщини уклали Меморандум про співпрацю з поліцією

Рівненська область стала п’ятим регіоном держави, де запроваджено проєкт «Поліцейський офіцер громади». У його рамках 27 об’єднаних територіальних громад уклали Меморандум про співпрацю з поліцією. 41 поліцейський, який нестиме службу на їх територіях, пройде відповідне навчання у рамках міжнародної програми.

Сьогодні, 13 серпня, Голова Національної поліції України Сергій Князєв презентував на Рівненщині проєкт «Поліцейський офіцер громади». Участь у заході взяли керівники Департаменту превентивної діяльності Нацполіції, поліції області, обласної влади, голови ОТГ, а також представники міжнародної програми підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування (ICITAP) Міністерства юстиції США.

За словами Голови Національної поліції України Сергія Князєва, проєкт «Поліцейський офіцер громади» є новим форматом у роботі поліції. Він орієнтований, насамперед, на надання громадянам якісних поліцейських послуг. Поліцейський проживатиме на території громади та постійно контактуватиме із нею, сприятиме розв'язанню проблем і потреб громадян. При цьому поліцейського не відволікатимуть на виконання невластивих йому функцій.

Сергій Князєв зазначив, що ефективність проєкту слід демонструвати на прикладах розв'язання проблем, що виникають в громаді. Зокрема, й таких, які громада іноді може вважати дріб’язковими – п’яниці, «важкі» сім’ї тощо.

«І тоді цю функцію виконує поліцейський, який працює у вас удень і вночі. Кожен з них матиме свій службовий автомобіль. Якщо автомобіль один, а офіцерів у громади два, три, то вони можуть працювати кожен у своєму сегменті, маючи всі засоби пересування. Це значно підвищує якість роботи поліцейського», – зазначив Сергій Князєв.

Глава Нацполіції повідомив, що процес підготовки поліцейських офіцерів громади будується на досвіді, отриманому, в тому числі, і під час навчання першої групи офіцерів у Дніпропетровській області.

«Зараз навчаються декілька груп поліцейських з інших регіонів. Ми постійно вдосконалюємося, беремо найкращий досвід. В обов’язковому порядку навчаємо індивідуального захисту», – зазначив Сергій Князєв, додавши, що громадяни повинні спиратися на навчених поліцейських.

Керівник регіонального офісу ІСІТАР в Україні Міністерства юстиції США Джон Монтаніо зауважив, що проєкт «Поліцейський офіцер громади» є логічним продовженням процесу реформування Національної поліції. Крім того, у місцевих громад та поліції тепер з’явиться можливість спільно працювати над вирішенням тих чи інших проблем у громаді. При цьому майбутніх поліцейських офіцерів громад навчатимуть вирішувати невеликі проблеми громади задовго до того, як вони можуть стати великими.

«Я вірю в те, що цей проєкт не буде схожий на жоден з попередніх ваших досвідів в контексті співпраці з поліцією. Цей проєкт показав себе дуже успішним у Дніпрі, де поліцейські громад працюють вже з початку червня», – зазначив Джон Монтаніо.

Він підкреслив, що поліцейські офіцери будуть частиною тієї громади, де працюватимуть, а відтак – відчуватимуть відповідальність за безпеку та добробут членів громади. Водночас участь представників Міністерства юстиції США у цьому проєкті демонструє його постійну підтримку з боку іноземних партнерів. Вони підтримують проєкт шляхом тренінгів та наставництва для українських поліцейських, а також здійснюючи логістичну підтримку проєкту.

Начальник поліції Рівненської області Валерій Самчук подякував головам ОТГ за підтримку та запевнив у відкритості поліцейських до співпраці. При цьому поліція Рівненщини готова сприяти, аби в громадах працювали саме ті офіцери, яких там хочуть бачити самі громадяни.

«Ми відкриті до співпраці, і кого б ви хотіли бачити поліцейським офіцером громади – ми підтримаємо, навчатимемо, щоб він працював саме у вас», – зазначив Валерій Самчук.

Він висловив вдячність всім, хто долучився до цього проєкту. Крім того, начальник поліції Рівненської області запевнив, що першими позитивний результат від роботи поліцейських офіцерів громади відучують люди, які проживають на цій території.

У рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» 27 об’єднаних територіальних громад Рівненської області уклали Меморандум про співпрацю з поліцією. 41 поліцейський, який нестиме службу на їх територіях, пройде відповідне навчання у рамках міжнародної програми.

Нагадаємо, проєкт «Поліцейський офіцер громади» стартував в Україні наприкінці травня цього року. Наприкінці липня до проєкту приєдналася Харківська область.

Департамент комунікації Національної поліції України

Читайте також