Поради для рівнян: як захиститись від рейдерського захоплення

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Останні нововведення, які запроваджені Міністерством юстиції у сфері державної реєстрації, унеможливлюють використання більшості схем, якими користувалися рейдери для привласнення чужого майна через державні реєстри, в тому числі землі та врожаю. Наприклад, однією зі складових рейдерства в агросфері була підробка документів, що подаються для державної реєстрації, та використання прогалин, які існували в законодавстві.  Відтак, 09.01.2020 набули чинності зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації, якими передбачено, що у разі встановлення очевидних порушень у діях (рішеннях) державного реєстратора розгляд відповідної скарги здійснюється невідкладно та в одноособовому порядку. 

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) повідомляє, що у 2019 році  надійшло 13 скарг на рішення, дії та бездіяльність державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з них 9 скарг направлено на розгляд до Міністерства юстиції України.

У ситуації з рейдерством у державних реєстрах краще запобігти проблемі, ніж виправляти її наслідки. Зокрема, у нагоді стане постійний контроль даних реєстрів про права на нерухомість та бізнес. Наприклад, можна відслідковувати за відомостями в державних реєстрах за допомогою сервісу SMS-маяк, який повідомляє власників про зміни у статусі їхньої нерухомості та бізнесу. Окрім того, дієвими є заходи, що внесення різноманітних запобіжників до статутів підприємств (наприклад, передбачити, що будь-які рішення про зміну учасників або керівника мають бути підписані КЕП); вносити відомості про об'єкти нерухомого майна до державного реєстру, що допоможе застрахувати майно від відкриття розділу за підробними документами; встановлювати у статуті підприємства вимоги щодо обов'язкового нотаріального посвідчення договорів відчуження корпоративних прав, що допоможе убезпечити від зміни складу учасників через підробні документи.

«Нашим основним завданням  є проведення для городян право-роз`яснювальних заходів, щоб запобігти рейдерським захопленням, та створити швидкі механізми скасування незаконних реєстраційних дій. Відтак, у 2019 році нашими працівниками здійснено 40 виїздів до населених пунктів Рівненської області з метою консультування  щодо захисту прав землевласників та землекористувачів» - зазначає Оксана Сальчук, заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).

Тож, якщо рейдерство пов'язане з незаконними реєстраційними діями щодо нерухомості чи бізнесу, необхідно звертатися до Міністерства юстиції України та Офісу протидії рейдерству. Покроково це виглядає таким чином:

  • після того як Вам стало відомо про незаконну реєстраційну дію, але не пізніше ніж через 60 календарних днів після прийняття рішення державним реєстратором, потрібно подати скаргу до Мін'юсту в паперовій або електронній формі через портал IGov;
  • якщо існують очевидні порушення закону в діях державного реєстратора, розгляд такої скарги Мін'юст здійснює невідкладно без її розгляду Колегією;
  • якщо таких очевидних порушень не вбачається, Колегія розглядає скаргу по суті (в межах строку 30?45 днів);
  • після розгляду скарги по суті Колегія формує висновок та направляє його міністру;
  • міністр підписує Наказ про скасування незаконної реєстраційної дії, а реєстратор назавжди втрачає доступ до реєстрів.
  • повідомлення про незаконну реєстрацію направляється правоохоронним органам.