Посадка озимого часнику: як це правильно робити та коли

Ілюстративне фото

Озимий часник вирощують з осені. Попередню культуру потрібно прибрати з ділянки, на якій ви плануєте посіяти озимий часник, не пізніше ніж до кінця липня. Посадка часнику у ґрунті здійснюється за 35-45 днів до морозів.

До настання зими і промерзання ґрунту часник встигає розвинути кореневу систему завдовжки 10-12 см, проте зелена парость уже не з'явиться. Оптимальний час посадки часнику – з 20 вересня до середини жовтня. Однак якщо ви вирішили вирощувати часник із бульбочок, а не із зубків, то сіяти їх можна у квітні.

Коли часник краще не саджати

Зарано посаджений часник проросте, чого не можна допускати категорично, а часник, посаджений надто пізно, не встигне вкоренитись і підмерзне, тому так важливо дотримуватися вивірених багаторічним досвідом строків посадки озимих сортів.

Після якої культури саджати часник

Перш ніж визначити ділянку для озимого часнику, потрібно знати, після чого можна саджати часник, тобто які культури можуть передувати часнику, а після яких він рости не буде. Найкраще ростиме часник після однорічних овочів із коротким вегетаційним періодом:

  • огірків,
  • перцю,
  • баклажанів,
  • гарбуза,
  • кабачків,
  • зернових культур,
  • ягідних кущів.

Не рекомендується висаджувати часник на ділянці, де росли коренеплоди – їх урожай прибирають пізно, і навряд чи виснажений коренеплодами ґрунт устигне відновитися. Чи можна саджати часник після часнику? Категорично ні. Так само, як і після цибулі. Принцип плодозміни припускає, що вирощувати часник на місці, де він ріс у поточному році, ви зможете не раніше, ніж за три-чотири роки.

Часник перед посадкою – підготовка

На відміну від ярого часнику, який розмножується тільки зубками, озимий часник розмножується і зубками, і бульбочками. Для того, щоб виростити повноцінну цибулину з бульбочки, знадобиться два роки, а з зубка можна отримати велику цибулину на наступний рік після посадки. Перед тим, як посадити часник восени, посівний матеріал перебирають, відбраковуючи пошкоджені, дрібні і хворі зубки, а також ті, в яких порушена оболонка, потім якісні зубки 2 години дезінфікують у розчині 400 г попелу у двох літрах води, що кипів протягом півгодини і потім був охолоджений.

Замість попелу для знезараження зубків можна використовувати двохвилинну обробку посівного матеріалу в соляному розчині (3 столових ложки на 5 літрів води) з подальшою дезінфекцією протягом хвилини в розчині мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води).

Як посадити часник під зиму

На підготовленій для посадки ділянці роблять борозни завглибшки 15-20 см на відстані 20-25 см одна від одної, на дно канавок насипають грубозернистий пісок шаром 1,5-3 см, щоб запобігти контакту зубків із ґрунтом і захистити їх від гниття. Відстань між великими зубками має бути 12-15 см, а між дрібнішими – 8-10 см. Після закладення зубчиків у ґрунт ділянку обов'язково мульчують двосантиметровим шаром сухого торфу або змішаної із землею тирси.