Працевлаштування для ветеранів: на Рівненщині учасникам бойових дій презентували професію коваля

У Гощі сьогодні, 14 листопада, відбулася зустріч ветеранів війни та представників професії ковальства. Метою зустрічі було презентувати можливості саморозвитку та пошуку роботи у затребуваній професії коваля. Символічно, що захід відбувся саме у День коваля.

Зокрема, свій досвід реалізації у ремеслі ковальства презентували близько 15 представників. Серед них були і ті, хто служив у Збройних силах України та після бойових дій знайшов себе у давній професії.


Окрім ковалів та ветеранів, на зустрічі були присутні співробітники Рівненського обласного центру зайнятості, які розповіли учасникам про можливості працевлаштування, гарантові програми від держави та особливості отримання фінансової допомоги.

«Слухаючи вас усіх я розумію, що ми можемо допомогти і це не пусті слова. У нас 19 числа завершується термін подання документів для отримання гранту єРобота. Ви можете для розширення своєї майстерні, для придбання якогось обладнання отримати кошти. Максимальна сума – 250 тисяч гривень. Для цього потрібно скласти бізнес-план, але це не проблема. Звертаючись до обласної служби зайнятості, вам допоможуть, проконсультують. Вашою місією буде лише, якщо візьмете грант 250 тисяч, працевлаштувати офіційно двох людей. Протягом трьох років, за рахунок відрахування заробітної плати, йде погашення гранту», - розповіла під час заходу в.о. начальник Рівненської обласної служби зайнятості Надія Плютинська.


Дана програма триває близько півтора року. Рівненщина лідирує серед областей – йде на другому місці після Львова. За рік працевлаштовано понад 900 осіб.

«Я чую, що є учасники бойових дій. Для учасників цьогоріч запрацювала теж програма. Зокрема, для учасників та для подружжя. Це 250, пів мільйона або мільйон гривень. Учасник бойових дій може взяти грант на будь-яку суму. Вимога – створити робочі місця», - зазначає Надія Плютинська.


Під час заходу кожен учасник поділився своїм власним досвідом навчання та професійного становлення. Особливу увагу приділили нюансам монетизації та фінансової складової професії коваля. Присутнім продемонстрували вироби ковалів та фото процесу роботи. Також один із учасників провів невелику лекцію щодо монетизації ковальства на міжнародних платформах. Зокрема, на базі інтернет-майданчика «Етсі», де продають численні вироби ручної роботи майстри з усього світу.

Для присутніх ветеранів було проведено майстер-клас із виготовлення ковальських виробів, щоб вони наочно побачили процес роботи ковалів та відчули «жар від горна».

До заходу долучився також голова Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль, який подякував усім присутнім та ветеранам за захист рідної землі.

Окрім обміну досвідом, даний захід був покликаний створити комунікаційні зв’язки між ветеранами та представниками ремесла ковальства у Рівненській області. У подальшому такі зв’язки можуть допомогти ветеранам та їхнім знайомим адаптуватися у цивільному житті та знайти затребувану професію.

Переглянути онлайн-трансляцію заходу можна тут: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=892206582252808

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції "Рівне Медіа" та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу

Читайте також